Скандал в ЦИК при тегленето на жребия

Скандал в ЦИК при тегленето на жребия

Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври 2022 г., предаде БТА.

Скандал беляза началото на жребия.

Малко след като председателят на ЦИК обяви старта на процедурата по тегленето на номерата на партиите и коалициите в бюлетината за вота през октомври, Юлиан Ангелов от ВМРО издигна с шумни възгласи лозунги с надпис: „ЦИК – национални предатели“ и „Спрете секциите в Турция“ пред членовете на ЦИК.

Организационният секретар на ВМРО нарече членовете на комисията „национални предатели, позволили на Ердоган и Турция да управляват България“

„Вие от ЦИК кога ще спрете гласовете от Турция и вашите предателски решения? Кажете кога ще спрете фалшификацията на гласовете от Турция! Ще има ли пак партии, които ще купуват гласове от Турция? ЦИК са национални предатели и позволиха на Ердоган и на Турция да управляват България“, заяви Ангелов.

Той няколко пъти беше помолен от председателя на ЦИК Камелия Нейкова да напусне залата. Когато това не се случи, се наложи Ангелов да бъде изведен със сила от охраната. Съпартиецът му и общински съветник Карлос Контрера пък документираше на видео цялата сцена.

Малко след демонстрацията тегленето на жребия беше подновено.

Общо 29 партии и коалиции ще се борят за гласовете на избирателите. Ясни са вече и листите на партиите по места.

Предизборната кампания официално започва на 2 септември./Дир бг