Политически коментари след жребия за номерата в бюлетината за изборите

Политически коментари след жребия за номерата в бюлетината за изборите

В Централната избирателна комисия (ЦИК) днес беше изтеглен жребият, който определи под какъв номер политическите партии и коалиции ще фигурират в интегралната бюлетина за парламентарните избори на 2 октомври, предаде БТА.

Ето как формациите разчетоха номера, който им беше отреден.

Номер 1 е числото на победата, но освен това е числото на обединението, така Сезгин Мехмед от ДПС коментира пред журналисти номера на движението в избирателната бюлетина. Движението ще е номер 1 в бюлетината. Мехмед коментира, че съдбата е дала знак. Във всички кризи, в които сме изпаднали в момента, ДПС е тази политическа сила, която може да постави началото на обединението в българската политика за преодоляването на кризите, отбеляза той. Надяваме се да убедим повече български избиратели да гласуват за ДПС, посочи още Мехмед.

 Да си довършим работата с бюлетина номер 9, призова Венко Сабрутев от коалиция „Продължаваме Промяната“ (ПП). Формацията ще се яви на изборите с номер 9, определи жребият в ЦИК. Ще довършим това, което започнахме, каза Сабрутев и даде пример с борбата с корупцията, реформата в КПКОНПИ и др. Само ПП може да състави стабилно правителство, смята Сабрутев. Няма да се коалираме с ГЕРБ, допълни той.

От „Изправи се, България“ отбелязаха, че не числото има значение, а хората. Партията ще се яви на изборите под номер 17. Нашият призив е към всеки един, който загуби желание, надежда и вече не гласува, посочи Вера Иванова от гражданската квота на формацията. През годините доказахме, че можем да надигнем глас за проблемите на хората, допълни тя.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ (ИТН) каза, че няма да се впуска в четене на нумерология. Ние сме номер 19 – който иска да има морал в политиката, да има някакъв коректив и да научава нещата такива, каквито са, коментира той. По думите му след изборите резултатът ще е такъв, какъвто определят избирателите. Той отказа да коментира възможностите след изборите, но посочи, че коалиция с ГЕРБ и ДПС няма да правят.

Председателят на партия „Правото“ Мария Колева каза, че при първото участие в избори формацията отново е била под номер 22, какъвто определи жребият днес. С 22 мисля, че ще успеем този път, най-малкото поне да влезем в Народното събрание, за да реализираме тези проектозакони, които са в полза на българския народ, каза Колева. По думите ѝ партията има подготвени законопроекти за възстановяване на правовата държава, такива, свързани с корупцията по високите етажи на властта, реформа в съдебната система.

Освен че аз съм в 24 МИР, не мога да намеря друго значение, каза Тома Биков от коалиция ГЕРБ-СДС. Жребият определи коалицията да е под номер 24 в бюлетината за изборите. Не разчитаме на номера да спечелим изборите, така както не смятаме, че гласуват машините, а гласуват хората, каза той. В този смисъл разчитаме на себе си, а не на нумерологията, за да спечелим изборите, посочи Биков. Това, което ще се случи на 2 октомври, е далеч по-важно от номера. Аз се надявам след тези избори България да има стабилно правителство, такова не може да има без участието на ГЕРБ, каза още той.

С номер 25 на 2 октомври България ще избере разума, заяви Надежда Йорданова от „Демократична България – обединение“. Коалицията ще се яви под номер 25 в бюлетината за изборите. Показахме, че можем да предлагаме и въвеждаме устойчиви решения, така че да възстановим държавността, да имаме институции, които застават зад гражданите, да изчистим институциите от корупция, посочи Йорданова. Нека да се съсредоточим върху кампанията, призова тя след въпрос за възможната конфигурация за управление след изборите.

Председателят на „Българска социалдемокрация – Евролевица“ Александър Томов заяви пред медиите, че големият въпрос пред страната сега е как да се спре инфлацията. Неговата формация ще е под номер 26 за изборите. Томов смята, че неговата партия разполага с икономически екип да помогне на страната. Нашата мисия е да въведем нова икономическа политика, която да повиши ролята на държавата и да стигнем до бързо излизане от кризата, каза още той.

„БСП за България“ винаги играе за победа независимо какъв е номерът, каза Борислав Гуцанов. Коалицията ще е под номер 28 в бюлетината за изборите. В дадения случай няма случайност, това е комбинация от две числа и е символ на дипломация, лидерство и на баланс – качества, които БСП притежава, каза Гуцанов. И съм сигурен, че именно БСП е партията, която е необходима в следващия парламент, за да може България да върви напред и нагоре, посочи той. По думите му БСП ще заложи на дипломация след изборите./ Вести бг