Лили Иванова не съжалява, че няма деца

Лили Иванова не съжалява, че няма деца

Децата ли са единственият смисъл на живота? Какво ще остави след себе си една жена, ако не е родила и възпитала наследници? Тези въпроси отдавна не се задават, когато се говори за Лили Иванова. „Нямам деца, но имам песни! Това ми стига!”, отсича тя по повод едно от малкото неща в живота си, в които няма успех – да стане майка. Навръх Великден примата на родната естрада празнува 83-ия си рожден ден без деца, без внуци, почти без личен живот. Две извънматочни бременности в младостта й я оставят без наследници. Но тя приема съдбата си и не се оплаква. Напротив – благодарна е, че има любовта на публиката. Не иска нищо друго.

„Въпросът защо нямаш деца никога не трябва да се задава на нито една жена. Дали има деца, дали няма, защо няма. Всичко е Божа работа. Бог знае защо ме е създал. Оперирана съм два пъти от извънматочна бременност.” Това разкрива Лили в своята автобиография „Истината”. Преди това признание десетилетия наред тя е обект на злобни коментари във връзка с личния си живот. Защо звездата няма деца? Заради слава и пари ли се е отказала от „свещения дълг на всяка жена” – да създаде потомство? Дали пък случайно няма бебе, оставено в дом за сираци? Тези и много други клюки се разпространяват по адрес на Лили почти от зората на нейната кариера преди повече от 50 години. Те не спират, докато примата не разкрива цялата болезнена истина за най-голямата болка в живота си – че не е станала майка.

Дълги години никой извън най-близкото обкръжение на Лили Иванова не подозира, че тя има две бременности зад гърба си. Но и двете са извънматочни, налага се да я оперират и това завинаги я оставя бездетна. Първата бременност е от първия съпруг на звездата – д-р Георги Павлов, с когото тя се запознава още докато живее в родния си град – Кубрат. Лекарят работи по разпределение в близкото село Завет. Лили пък все още е медицинска сестра. Скоро след сватбата двойката заминава за родния град на лекаря – Перник, където заживява в дома на свекъра и свекървата. Майката на младоженеца не одобрява снаха си. Двете живеят в открит конфликт помежду си. Въпреки това бъдещата звезда мечтае да дари с наследник своята половинка. Забременява, но така и не успява да роди бебето. Спонтанният аборт се случва по време на концерт в Разлог. Певицата, която все още не е популярна, губи много кръв и се налага лекар от местната болница да стане кръводарител, защото не разполагат с банка от нейната кръвна група. Бракът й се разпада след загубата на бебето и тя се мести да живее в София, преследвайки мечтата си за музика.

Въпреки че са разделени, бившият й съпруг продължава да поддържа близки отношения с бъдещата звезда и дори й помага с пари. По онова време Лили живее в евтиния хотел „Родопи”, тъй като няма квартира. Няма и пари. Храни се само веднъж на ден-на обяд, в студентски стол. Води изключително скромен живот на аскет, от който не се отказва до ден днешен въпреки че бедността отдавна е зад гърба й./ news2