Министър Пулев: Малкият и среден бизнес в област Перник може да кандидатства до 21 септември за 260 милиона  лева за технологична модернизация

Министър Пулев: Малкият и среден бизнес в област Перник може да кандидатства до 21 септември за 260 милиона  лева за технологична модернизация

По покана на областния управител Людмил Веселинов, днес в Перник бе служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. На провелия се брифинг с журналисти, министър Пулев информира, че до 21 септември  фирмите в региона  могат да кандидатстват по първата отворена за България процедура от Плана за възстановяване и устойчивост „Технологична модернизация“. Тя е в размер на 260 млн. лв., а подаването на документите е изцяло онлайн през системата ИСУН. Министър Пулев подчерта, че процедурата е насочена към микро, малки и средни фирми.

“Тя е предимно за производствените фирми – за лекарства, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и др. Допустими са компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна дейност и още други. Планът работи и дава глътка въздух на бизнеса в условията на кризи”, каза още Пулев. Той допълни, че спрямо големината и нуждите фирмите могат да получат между 180 000 лв. и 700 000 лв. за ново оборудване, техника, машини и софтуер.

В област Перник броят на предприятията- микро, малки и средни,  е над 5400, с близо 20 000 заети лица. От тях микро предприятията с до 9 работници са над 5000, където по думите на областния управител на Перник  – работят около 17 000 души от региона.

“ Перник може да се възползва от програмите за ВЕИ, иновации, околна среда, регионално развитие и конкурентоспособност, които ще предоставят около 7 млрд. лева за следващия програмен период, което е само част от общите евросредства за България до 2027 г.”, заяви Илияна Илиева, главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност.

На сайта на Министерството на иновациите и растежа ( www.mig.gov.bg) e публикувана подробна информация за онлайн кандидатстването по “Технологична модернизация”.

Областният управител поясни, че и на сайта на областната администрация се публикува информация, която се подава от министерството.