Над 92% от площите с пшеница в пернишко са вече ожънати, а средният добив от декар, за сега е близо 378 килограма

Над 92% от площите с пшеница в пернишко са вече ожънати, а средният добив от декар, за сега е близо 378 килограма

Жътвата на пшеницата в пернишка област е на приключване. Това информираха от Областна дирекция „Земеделие“. Към момента са ожънати над 92% от площите в региона засети с тази култура. Добрата новина е, че тази година реколтата от пшеницата е по-добра от миналогодишната.

Първи приключиха с жътвата на пшеницата в региона стопаните от Ковачевци. От засетите в общината 655.3 дка с тази култура, те получиха 960 т продукция при малко над 300 кг. Среден добив от декар.

Перничани създадоха много добра организация на жътвата на пшеницата тази година и приключиха навреме с малко загуби. От засетите в общината 2 637 дка те получиха 10 548 т зърно, при 400 кг среден добив от декар, който е по-висок от миналогодишния.

Земеделците от Земен също приключиха преди два дни с жътвата. От засетите 329.7 дка в общината, те получиха 971 т продукция, при малко над 300 кг среден добив от декар, който за сега се очертава като най-ниския в региона тази година.

Земеделските производители от  Брезник от засетите 3 590.4 дка с жито вече са реколтирали 3 451 дка, от които получиха 14 485 т зърно, при 419 кг среден добив от декар.

Радомирци се очаква до ден-два също да приключат с жътвата. От засетите с тази култура в общината 6092.6 дка, 30 дка са пропаднали. Към момента са реколтирани 5 925 дка. От тях те са получили 26 610 т зърно, при 450 кг среден добив от декар.

Стопаните от Трън, които, заради географското положение на общината, последни започват да жънат, от засетите общо 1031.1 дка са реколтирали 561 дка. От тях са получили 2 651 т зърно при 450 кг среден добив от декар. Той, освен че е най-високия в областта до момента за тази година е и по-висок от миналогодишния.

До момента земеделските производители в региона са прибрали в хамбарите си близо 57 400 т зърно, като средният добив за региона за сега е  близо 378 кг от декар, който е по-висок от миналогодишния.

Според агроспециалистите, стопаните от областта получиха тази година по-добра реколта от миналата година. Поради благоприятното време, загубите при жътвата са по-малки от миналата година. След приключването на жътвата ще бъде изследвано полученото зърно, за да се определят хлебопекарните му качества.