АБВ-Перник: Планът за възстановяване не само, че няма да помогне на Перник, но крие сериозни рискове!

АБВ-Перник: Планът за възстановяване не само, че няма да помогне на Перник, но крие сериозни рискове!

Лидерът на ПП АБВ в Перник Петър Първанов алармира на нарочен брифинг днес, в присъствието на председателя на АБВ- Румен Петков, че Планът за възстановяване и устойчивост,  в частта, която касае Перник и областта и начините, по които бизнесът в региона и хората да се справят с изискванията по зелената сделка, са просто един аматьорски написан текст, пълен с грешки. Той не само не отразява проблемите в региона, но и няма да помогне за тяхното решаване.

„ Самият факт, че според този план се предвижда да се дадат 10 000 слънчеви отоплителни инсталации за региона, като тази цифра е еднаква и за областите Стара Загора и Кюстендил, показва убедително, че някой не е имал желание да си свърши качествено работата, а само да вземе едни пари. Никъде в този план не е записано как ще бъдат закупени тези инсталации, каква част от тях ще се заплати, по какви критерии ще бъдат определени. Никой не си е направил труда да се поинтересува, че над 20 000 са домакинствата в Перник, които се отопляват с парно. Като прибавим към тях детски градини, училища, здравни заведения, обществени институции, възниква резонно въпросът- а те как ще се отопляват. Едва ли е взето предвид, че Перник е един от най-отопляваните с централно парно градове в страната“, подчерта Петър Първанов.

Според него, в Плана за устойчивост, който е разписан на около 27 страници, няма нищо конкретно как ще бъдат устроени на работа хората, ангажирани в добива на въглища. Не е ясно и бъдещето на ТЕЦ „Република“. „Пише, че ТЕЦ-а трябва да се декарбонизира до 2026 година, като премине на работа 50% газ и  50% метан.  За да се изпълни това са необходими милиони левове инвестиции. Не се знае, обаче дали собствениците на дружеството ще бъдат съгласни да инвестират такива огромни средства, за да изпълнят тези изисквания. Не става ясно, според Плана за устойчивост, дали се предвиждат някакви средства за преструктурирането на топлоцентралата. Ами, ако изведнъж собствениците решат и затворят централата, какво ще стане с Перник? Ако всеки от нас намери някакъв изход за отопление, какво ще стане с болниците, детските градини, училищата и обществените институции. Общоизвестен е фактът, че съществуващата мрежа няма да издържи на рязко увеличаване на напрежението“, алармира Първанов.

Той подчерта, че в плана няма нито ред за това как ще се рекултивират мините, ако се стигне до тяхното затваряне, от къде ще се намерят средства затова.

Според Петър Първанов, много са пропуските в Плана за устойчивост, който е правен набързо и от лаици. Той информира, че възнамерява всички проблеми, които поражда  Планът за устойчивост да бъдат описани в нарочното писмо до кметовете на Перник и Радомир, предприятията от стоманопреработващата промишленост в региона и ръководителите на училища и детски градини, здравни заведения. Подобно писмо е изготвено от ръководителите на Стара Загора. Те също недоумяват кой и как е изготвил предложенията в Плана за устойчивост или просто някой е прибрал едни пари, за да напише нещо, което не само че няма да даде възможност на трите области да преодолеят трудностите, които им предстоят, но няма никаква полза от този план.