Синоптик попари намеренията на всички българи, които смятат да пътуват за Гърция

Синоптик попари намеренията на всички българи, които смятат да пътуват за Гърция

„Най-горещо ще бъде в традиционно най-топлите места – района на Сандански, крайните южни райони, Кърджали, където температурите ще достигат до 39-40 градуса.

Това са температури с 4-5 градуса по-високи от климатичните норми за месец август, но не са рекорди. Времето ще бъде горещо, лошото е, че тези температури над 33 градуса, което е границата за горещо време, са по-продължителни и това се забелязва и през изминалите дни от месеца и от предишните месеци“, заяви синоптикът Петър Янков в „България сутрин“.

Той обясни, че от 1850 г. досега се намираме в един малък климатичен период на затопляне и поради геологически причини, като положението на оста на Земята и въртенето на Земята, се определя това затопляне, но се намесва и човешката дейност. Един от признаците за глобалното затопляне е засушаването. Друг е повишаване на температурите. Трети е засилването на неблагоприятните метеорологични явления.

„За съжаление, на Балканите глобалното затопляне най-често се проявява със засилване на неблагоприятните метеорологични явления – по-продължителни сухи периоди, веднага след това екстремна смяна на времето с проливни валежи, които нямат никакво стопанско значение, а имат разрушителен характер със своята проливност и гръмотевична дейност.

Това затопляне ще продължи някъде още около 100-150 години и ние трябва да се приготвим за тези засушавания, като стратегията на България за тези неблагоприятни явления трябва да бъде много точна и да се спазва от всички правителства“, добави Янков.

„Петък е последният ден с по-високи температури, когато термометрите следобед ще показват отново 40-41 градуса, но още в петък вечерта в Западна България ще има гръмотевична дейност и валежи с летен характер.

В събота нова вълна ще ни залее.

В неделя положението е почти същото. Валежите няма да достигат до Черноморското крайбрежие. Синоптикът не препоръчва високопланински туризъм.

Тези, които са решили да прекарат почивните дни по планините, трябва да се насочат към по ниските части и да имат предвид, че ще има такива валежи. Положението за нашите сънародници, които са поели към Гърция, също е по-тревожно, тъй като там ще има отново интензивни валежи, придружени от гръмотевици, особено в Беломорието“, твърди синоптикът.

Той каза, че в Турция ще има повече слънце и приятни температури, а температурата на водата ще е от порядъка на 27 градуса. Температурите в Турция ще са 33-34 градуса по крайбрежието на Бяло море. Там валежите ще бъдат оскъдни, за разлика от Албания, Македония и Гърция.

„За съжаление, тези валежи ще присъстват и следващата седмица. Температурите в Западна България ще се движат в рамките на 26-31 градуса, а по морето между 28 и 30 градуса, като там дъждовете ще бъдат оскъдни. Главно в понеделник по Северното Черноморие и сряда-четвъртък по южното черноморско крайбрежие. Вълнението през цялата следваща седмица по нашето Черноморско крайбрежие ще бъде слабо.