„Отличен“ за изпълнителите от Пернишко, участвали в „Копривщица 2022“

„Отличен“ за изпълнителите от Пернишко, участвали в „Копривщица 2022“

83 медала са донесли участниците от Пернишка област от 12-тия национален събор на българското народно творчество в Копривщица, а Граовското хоро е кандидат за влизане в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО и най-вероятно това ще се случи. Проф. Лозанка Пенчева благодари на всички участници от региона и изказа надежда, че Граовското хоро ще успее да се пребори с конкуренцията. Това е един богат, очарователен и красив танц, произлизащ от Граово, каза тя. Зам.-областният управител Илинка Никифорова сподели, че именно в тази насока ще е и част от активната дейност на администрацията. Самата тя е оптимист за бъдещето на фолклора в региона, защото съставите и самодейците го доказват непрекъснато. Това стана ясно на проведената в Перник работна среща в конферентната зала на областната администрация, реализирана с подкрепата на областния управител на Перник Людмил Веселинов. На нея бяха представени резултатите от участието на изпълнители от региона на Събора в в Копривщица. В срещата участваха изследователи от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.  На форума бе споделен и добрият опит в работата, свързана с организацията и участието в събора.

„Изключително съм щастлив от постигнатия успех, което е поредното доказателство, че пернишкият фолклор заема достойно място в съкровищницата не нематериалното културно наследство на България“, каза областният управител Людмил Веселинов и сподели впечатленията си от добрата организация и провеждане на мащабната проява, в която пернишките самодейци завоюваха 83 медала. Той благодари на кмета на Община Перник Станислав Владимиров и ръководствата на останалите общини за изключителната организация на участващите групи.

Представители на ИЕФЕМ към БАН дадоха висока оценка на организацията по представянето на пернишките участници и връчиха благодарствени адреси на институциите, които се включиха в провеждането на Събора.

В срещата взеха участие зам.-кметовете по култура и секретарите  от петте общини в област Перник, които участваха на събора в Копривщица, РЕКИЦ „Читалища“, представители на „Държавен архив“ – Перник и  РИМ – Перник и др. От страна на ИЕФЕМ – БАН присъстваха проф. д.изк. Лозанка Пейчева, доц. д- р Николай Вуков, гл. ас. Галин Георгиев, гл. ас. Милена Любенова.