Сметките за топла вода за юли, на абонатите на „Топлофикация Перник“, са с 9% ДДС

Сметките за топла вода за юли, на абонатите на „Топлофикация Перник“, са с 9% ДДС

Добрата новина! Сметките за консумираната през  месец юли топла вода са калкулирани с намалената ставка ДДС от 9%. Това информира изпълнителният директор на „Топлофикация Перник“ инж. Чавдар Стойнев.

„Като мярка за намаляване на тежестта върху абонатите, бе намаляването на ДДС за топлоенергията от 20% на 9%. Изменението официално влезе в сила от 9 юли, но въпреки това калкулирахме 9% ДДС за консумираната топлинна енергия през целия месец, което доведе до 11% намаление на сметките на абонатите за месец юли.“ каза инж. Чавдар Стойнев.

Той обясни, че независимо от повишението на цената на топлинната енергия, централното отопление остава най-евтиния вариант за отопляване на всеки имот през зимата.

„Дървесина, пелети, електрическа енергия – всички източници на енергия поскъпнаха значително и колкото и да има повишение на цената на топлинната енергия, тя остава най-евтината опция за отопление и става все по-често предпочитана от потребителите“, подчерта директорът на „Топлофикация Перник“.

Инж. Чавдар Стойнев обясни, че всички енергоносители са свързани помежду си и поскъпването на един от тях води до промяна в цените и на останалите.

„След като природният газ почти удари исторически рекорд с невероятните 300 лева за мегават, това повлече след себе си всички останали енергоносители. Ако не бъдат определени компенсации за производителите на топлинна енергия, много градове могат да останат без отопление и на студено през зимата, защото става все по-трудно да плащаме поскъпналите въглища, въглеродни емисии. Специално „Топлофикация Перник“ скоро ще използва и още по-скъпия природен газ“, допълни инж. Чавдар Стойнев.