Намаляват карантината за COVID-19

Намаляват карантината за COVID-19

Намаляват карантината за COVID-19. Това съобщи пред журналисти  вчера служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. Има спад на заболелите от коронавирус  в страната и сериозен спад на смъртността. „Дори разхлабването, което направихме предишните две седмици, показва, че решенията на експертния съвет са адекватни“, подчерта здравният министър.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев  съобщи: „Решихме, че можем да намалим изолацията на болните от 10 на 7 дни, а карантината на контактни да намалим от 7 на 5 дни. За лица, които са в рамките на три месеца след последна имунизация – пълна или бустерна доза, както и за преболедувалите в този срок – няма да има карантина”. Новите мерки ще влязат в сила със издаване на заповед на здравния министър и ще важи до следващата седмица. „Ако се налагат нови промени, те ще бъдат отразени в нова заповед“, подчерта той.

  „Ако се налагат нови промени, те ще бъдат отразени в нова заповед“, подчерта той.

Кунчев каза още, че това са трите мерки, които са различни от досегашните и са първа стъпка по отношение на постепенно разхлабване на мерките срещу коронавируса. Тези мерки влизат в сила от утре със заповед и ще важат до следващата седмица.

За лица, които са в рамките на три месеца след последна имунизация – пълна или бустерна доза, както и за преболедувалите в този срок – няма да има карантина. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му тези мерки са оправдани и са малка, но първа  стъпка в посока към постепенно разхлабване на мерките. „Към момента задължителното носене на маски в болниците и градския транспорт остава. Следващата стъпка ще бъде премахването именно на тази мярка“, категоричен беше Кунчев.