Обвиняемият за умишленото убийство на швейцарския гражданин в Делта Хил, остава в ареста

Обвиняемият за умишленото убийство на швейцарския гражданин в Делта Хил, остава в ареста

 По искане на Окръжна прокуратура – Перник, днес съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Б.П. (на 57 години), обвинен за извършено от него умишлено убийство – престъпление по чл. 115 от НК.

Разследването по делото е започнало на 11.08.2022 г. след постъпил сигнал за смъртта на мъж в с. Кладница, област Перник. Тогава е било установено, че пострадалият е У.Л., гражданин на Швейцария, постоянно пребиваващ в България.

Въз основа на събраните по делото доказателства самоличността на извършителя на убийството е била разкрита, а той е задържан.

От заключението на химикотоксилогична и съдебномедицинска експертизи е видно, че причината за смъртта на У.Л. е остра интоксикация с хлороформ. Констатирани са фрактури на ребра и нараняване на белия дроб у жертвата.

По време на делото за гледане на мярката стана ясно, че обвиняемият е подготвял убийството месеци наред. И се е опитал да скрие веществените доказателства. Панев е с богато криминално минало – осъждан е за тежки умишлени престъпления. Според прокуратурата, ако мярката е по-лека има опасност той да се укрие, да извърши друго престъпление или да повлияе на свидетели по разследването.

В хода на разследването е установено, че Б.П. е закупил и използвал електрошок по време на убийството.

Съдебният състав сподели доводите на наблюдаващия прокурор в Окръжна прокуратура – Перник за наличие на обосновано предположение относно авторството на деянието. Съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

Обвиненият помоли за лека мярка, тъй като досега е съдействал за всичко на разследващите. Каза, че има непълнолетно дете, за което се грижи. Категорично отрече да има нещо общо с извършеното убийство.

Взетата от съда мярка за неотклонение спрямо Б.П. може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.