Без парно Перник ще се озове в нова бедствена ситуация!

Без парно Перник ще се озове в нова бедствена ситуация!

„Топлофикация Перник“ изрази позицията си относно утвърдената от КЕВР нова по-висока цена на природния газ за август.

• Разбираме решението на КЕВР за цената на природния газ, но не разбираме нито ние как ще плащаме за него, нито нашите абонати;

• Решението за компенсациите е спешно и неотложно.

Според ръководството на дружеството, без парно Перник ще се озове в нова бедствена ситуация, равна по тежест на тази от земетресението и водната криза.

„Откажат ли се абонатите от парно, за сметка на отопление с електрическа енергия, следва режим на тока“, заяви изпълнителният директор на „Топлофикация Перник“ инж. Чавдар Стойнев.  Той поясни, че за изминалия отоплителен сезон разликата между планираната и реалната цена за природен газ и въглеродни емисии е била близо 16 милиона лева. „Топлофикация Перник“ използва природен газ като спомагателно гориво и за това е изключена от списъка с компенсации.

Изпълнителният директор инж. Стойнев призовава държавата да не наказва абонатите на въглищните централи, предвид че всички останали се компенсират. Остане ли „Топлофикация Перник“ без абонати, кризата в Перник може да се предвиди и от малко дете.

В светлината на новата цена на природния газ, утвърдена от КЕВР, този дефицит, който миналият отоплителен сезон измъчи ръководството на топлофикационното дружество, в предстоящия може направо да го затвори, защото по груби разчети той ще надхвърли 35 милиона.

„Разбираме решението на КЕВР за цената на природния газ, но не разбираме нито ние как ще плащаме за него, нито нашите абонати, ако регулаторът вдигне още цената за отопление. С подобен дефицит единственото ни решение е да трупаме дългове към „Булгаргаз“, който също е в незавидно финансово положение. От сега ни е ясно, че цената за битовите абонати трябва да бъде повишена, но ние няма как да бъдем буфер за поредна година, защото всички резерви отдавна са изчерпани. Решението за компенсациите е спешно и неотложно“, категоричен е инж. Стойнев. Според него, за разлика от земетресението, което сполетя перничани през 2012 г., тази криза може да бъде предвидена и да се вземат важните решения сега, защото после ще се стовари като лавина  и справянето с нея ще коства много повече усилия и средства.