13 нови автобуса тръгват по основните линии в Перник до края на септември тази година

13 нови автобуса тръгват по основните линии в Перник до края на септември тази година

13 нови автобуса на природен газ идват в Перник. Новината съобщи кметът на Община Перник Станислав Владимиров. Осигуряването на автобусите е в рамките на проект за интегриран градски транспорт. Първият автобус вече е в Перник и е паркиран в бившия тролейбусен гараж, който се намира в кв. „Църква“.

„Имаше проблеми при изпълнението на проекта, появиха се допълнителни трудности, но всичко вече е наред и вече сме на финалната права Перник да има съвременен, удобен общински транспорт. Той ще се управлява от общинско дружество“, информира Станислав Владимиров. Той поясни, че 13-те автобуса са стандарт Евро 6 с компресиращ газ. Вече е изградена и газозарядна станция, чиито изпитания са преминали успешно. Новите автобуси ще обслужват най-големите и натоварени линии в кварталите: „Изток“, „Мошино“, „Тева“ и „Църква“. „Ще бъде въведена модерна система за таксуване, която ще позволява да се плаща и с кредитна карта. Възнамеряваме, за улеснение на гражданите, да се въведе една карта за целия транспорт в града“, уточни кметът на Перник.

Той допълни, че се очакват да пристигнат и пет електробуса, осигурени по проект по оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020г. Към тях ще има зарядни станции и допълнително оборудване за обслужване на линия №16. Ще се изградят кабелни трасета за захранване на зарядните станции и покрито хале за престой и зареждане на електрическите автобуси в депото в кв. „Църква“.

„Целта ни е новите 18 автобуса да обхванат цялата градска мрежа. Ще се повиши значително качеството на транспортната услуга“, увери Станислав Владимиров. Той подчерта, че Община Перник няма да търси максимална печалба от градския транспорт, но, все пак, дружеството трябва да се самоиздържа. Очаква се най-късно до края на септември тази година да пристигнат новите автобуси.