Добра новина! Намаляват заразените с COVID-19 в региона, твърдят от РЗИ- Перник

Добра новина! Намаляват заразените с COVID-19 в региона, твърдят от РЗИ- Перник

Незначително увеличаване на заболелите от остри респираторни заболявания в областта, през  изминалата седмица,  са установени. Регистрирани са 51 заболели, при 45 за предходната. Заболеваемостта в региона за този период е била 42,44%оо, при средна за страната 32,86%оо към 08.08.2022 г. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.

Добрата новина е, че значително са намалели болните от заразни заболявания в региона, през седмицата.  Установени са 171 заболели, при 216 за предходната седмица.

Другата добра новина е, че се наблюдава чувствителен спад и при заразените с COVID-19. През изминалата седмица са регистрирани 169 заболели, при 215 за предходната. Направени са 174 антигенни теста и 3 теста за антитела срещу COVID-19.

През седмицата е установен 1 болен от варицела, при нито един за предходната. Става въпрос за дете на 6 години от Перник.  То се лекува амбулаторно от личния лекар. По данни от РЗИ, засегнат е колективът на ДГ №11 „Знаме на мира“, гр. Перник, предприети са необходимите противоепидемични мерки.

През този период е констатиран и  болен от ентероколит. Става въпрос за  дете на 2 годинки от Перник. Хоспитализирано е в СБАЛИПБ, в София. Извършени са необходимите епидемиологични проучвания, взети са противоепидемични мерки , увериха от здравната инспекция.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 126 проверки.  От тях 40 са относно спазване забраната за тютюнопушене. 14 от проверките са във връзка със спазване на противоепидемичните мерки, а 7 са по жалби и сигнали от институции и граждани.

В резултат на упражнения контрол, през изминалата седмица здравните инспектори са издали 2 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.

И през изминалата седмица РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 161 проби от различни населени места в региона, за да се установи дали те отговарят на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.