Невероятно, но факт: При пълен консенсус  днес бе избран съставът на РИК-Перник!

Невероятно, но факт: При пълен консенсус днес бе избран съставът на РИК-Перник!

Днес-7.08.2022 г., при областния управител на Перник се проведоха консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 47-то Народно събрание за изготвяне на предложение за състав на Районна избирателна комисия /РИК/ на 14 Пернишки многомандатен район.

Въпреки че по закон в консултациите имат право да вземат участие и не парламентарно представени партии и коалиции, учудващото е, че на тези консултациите взеха участие само представители на парламентарно представените партии в 47-то НС.

Консултациите, за пръв път, преминаха без каквито и да е спорове и дискусии, при пълно разбирателство от страна на присъстващите представители на политическите партии и коалиции. Всички изложиха аргументите си в полза на представените от тях кандидати както за ръководството на РИК, така и за членове. Единодушно беше прието председател на РИК да бъде от „ПП“, двамата му заместници да са съответно от „ГЕРБ-СДС“ и коалиция „БСП за България“, а секретарят да бъде от ДПС.

Така, след проведена дискусия и задълбочен анализ на подадените от политическите партии предложения за състава на Районната избирателна комисия, съгласно Решението на Централната избирателна комисия № № 1198-НС от 2 август 2022г и на основание чл. 60 (1) от Изборния кодекс,  на 7.08.2022 г. бе утвърден съставът на РИК-Перник. Съгласно действащото законодателство, съставът на комисията наброява 13 членове.

Новоназначеният областен управител на Перник Людмил Веселинов, не скри задоволството си, че председателят на РИК и неговите заместници бяха определени единодушно по време на проведените консултации, а не се налага ЦИК да взема решение. След приключването на консултациите, Людмил Веселинов обяви състава на РИК-Перник“

„При пълен консенсус за председател на РИК-Перник би избран Игнат Стойчев Стойчев от  коалиция „Продължаваме промяната. За заместници бяха избрани: Румяна Николова Петрова- коалиция „ППГЕРБ-СДС“ и Ирина Любомирова Михайлова- Симеонова- от коалиция „БСП за България“. За секретар беше избрана Галина  Радева Никодимова- от ДПС. За членове на РИК бяха избрани: Ивета Малинова- „ПП“, Робърт Василев- „ПП“, Силвия Петрова- „ПП“, Валентина Страхилова- „ГЕРБ-СДС“, Светлана Петкова- „ГЕРБ-СДС“, Гинка Симова- ДПС, Лъчезар Борисов- „ИТН“, Никола Василев- „ДБ -обединение“,  Донка Владкова- „Възраждане“.

Людмил Веселинов съобщи и резервните членове, които бяха избрани на тези консултации.

Представителите на политическите сили споделиха с областния управител своите виждания за подобряване работата най-вече в края на изборния ден- при приемането на изборните протоколи, за да се улесни работата както на РИК, така и на председателите на секционните избирателни комисии в региона.