Заразените от с COVID-19 в пернишка област се увеличават незначително, твърдят от РЗИ

Заразените от с COVID-19 в пернишка област се увеличават незначително, твърдят от РЗИ

Увеличават се болните от заразни заболявания в региона. Това информираха от Регионалната здравна инспекция. От там поясниха, че през изминалата седмица в областта са констатирани 216 болни от заразни болести, при 206 за предходната.

През седмицата са регистрирани 45 болни от остри респираторни заболявания, при 33 за предходната. Заболеваемостта през този период в областта е била 37,44%оо, при средна за страната 36,11%оо към 31.07.2022 г.

Има и леко увеличаване на заразените с COVID-19. Установените новозаразени през седмицата са 213, при 199 за предходната седмица. Заболелите са от общините: Перник, Радомир, Брезник, Земен и Трън. За периода са направени 174 антигенни и 3 теста за антитела срещу COVID-19.

 През изминалата седмица са регистрирани 2-ма болни от скарлатина, при нито един за предходната.

През този период е регистриран и 1 болен от ентероколит, както през предходната седмица.

От РЗИ уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, взети са противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 103 проверки. От тях 30 са свързани със забраната за тютюнопушене.  6 от проверките са относно спазване на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели. 6 от проверките са  във връзка със спазването на противоепидемичните мерки и 2 са по жалби и сигнали на граждани.

И през изминалата седмица здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници. Взети са 200 проби на питейна вода от различни населени места в региона, за да се установи дали отговарят на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.