Служебният кабинет създава кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката

Служебният кабинет създава кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката

Междуведомствен кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката създава новият служебен кабинет. Той ще предложи решения за сигурността на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизми за контрол и снижение на цените на горивата и на електроенергията. Кризисният щаб ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев, обяви служебният премиер Гълъб Донев на пресконференция в Министерския съвет..

„В щаба ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на други министерства, на Държавната агенция „Национална сигурност“, на КЕВР, на работодателите и синдикатите. Контролът по изпълнението на възложените задачи ще бъде осъществяван лично“, заяви Донев.  Той подчерта, че новото звено ще работи без прекъсване, включително и през почивните дни.

„Ситуацията с доставките на газ е сериозна, да не кажа – критична. Има недостиг на договорените количества до края на годината. Имаме договорени доставки до края на септември. Прословутите седем танкера не са договорени, а сме на ниво оферта, която включва доставки на три танкера тази година и опция за още четири – за следващата”, разкри служебният министър на енергетиката Росен Христов. Според него, не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали. Това може да се случи чрез закупуване през трети страни на свободни слотове, което ще оскъпи доставяния газ, уточни Христов и добави: „Цената на газа от Азербайджан, която беше обявена за до 3-4 пъти по-ниска, за последните няколко дни е по-скъпа за 2/3 от договорените количества”.

Христов призна, че в „Булгаргаз” има сериозна финансова криза и компанията е в невъзможност да се разплати дори за договорените количества газ. Енергийният министър информира, че се подготвя търг за доставка на втечнен газ, който „да задоволи нуждите на страната до края на отоплителния сезон”.