С много настроение и богата празнична програма премина Илинденският събор

С много настроение и богата празнична програма премина Илинденският събор

На 2 август, по традиция, по стар стил  се провежда Илинденският събор в кв. “Мошино“. Тази година повод за празнуване има и НЧ „Съзнание – 1922 г.“, което навърши 100 години от създаването си.

В началото на деня, в 8:30 ч. ,се проведе утринна света литургия в храма „Свети Пророк Илия“. През целия ден имаше атракции за малки и големи.

В 18:30 ч., бе официално открита празничната програма. Кметът на кметство „Изток“ инж. Десислава Стоянова, поздрави всички присъстващи с празника. “Трудно е, когато имаме много проблеми за решаване и то в условия на пандемия. Но е лесно, когато работим заедно, с общи усилия. Скъпи мошинци, помнете и се гордейте със своята история. Предавайте трудолюбието на младото поколение и поддържайте българския дух жив. Честит празник“, заяви Десислава Стоянова.

Поздравление към жителите на кв. „Мошино“ отправи областният управител Кирил Стоев. “За мен е удоволствие да ви приветствам по повод традиционния събор. Ние, българите сме хора, които чрез фолклора, обичаите и празниците като днешния пазим и съхраняваме това, което са ни завещали нашите баби и дядовци и сме длъжни да го предадем и на децата си. Пожелавам ви да имате много хубави поводи, за които да се събирате и празнувате“, каза Кирил Стоев.

Заместник-кметът на община Перник, Стефан Кръстев предаде на жителите на кв. „Мошино“ от името на кмета Станислав Владимиров и от ръководството на община Перник здраве и благоденствие, и весело настроение на празника.

За доброто настроение на всички присъстващи се погрижиха участниците от Ансамбъл „Граово“ и певицата Джина Стоева, която изпълни български народни песни.

И както повелява на такъв празник, изви се голямо хоро.

Празничната програма продължи в  21:00 ч. пред Общинския младежки дом в кв.“Мошино“. Пространството пред пред него бе изпълнено до краен предел. Присъстващите бяха впечатлени от магията, която пресъздадоха на сцената танцьорите от „Masters of the Dance“.

Безспорно гвоздеят на програмата бе концертът на Руслан Мъйнов, който се оказа, че идва за пръв път в Перник. Той приятно изненада публиката с изпълнението на песни от различен жанр, с много музика и комични скечове.

И както си е редно на такъв празник, той завърши с внушителна заря.