Скандал! Министър затри цяла БГ магистрала в последния час

Скандал! Министър затри цяла БГ магистрала в последния час

В последния си час като министър, Борислав Сандов ликвидира автомагистрала Струма през Кресненското дефиле – в понеделник в 17.00 часа, министърът на екологията в оставка Борислав Сандов е отменил всички предишни процедури по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), които даваха възможност в обозримо бъдеще да бъде довършена АМ Струма през Кресненското дефиле, съобщава „Еко Новини“.

Този акт на отиващия си вицепремиер по климата означава, че България ще върне на Брюксел всичките 1.6 млрд. евро, които страната досега е получила за изграждането на АМ Струма.

По информация на изданието заповедите за спиране на процедурите за АМ Струма не са изготвени от служители на министерството на околната среда и водите, а от активисти на неправителствени организации, които са съветници на Сандов.

Служителите на МОСВ са отказали да участват, тъй като нито са спазени процедури, нито при изготвянето на решението е спазен закона.

Проблем е имало и при вписването на тези решения в деловодната система на ведомството – видно от публикуваното решение е, че датата за извеждане е написана с химикал, което вече не се използва в администрацията.

Липсват и атрибутите, които трябва да присъстват в такива документи – подписи на експертите от МОСВ, изготвили и съгласували документа.

Според изданието Сандов е обслужил интересите на неправителствените екологични организации, които от над 20 години саботират довършването на АМ Струма през Кресненското и лобират за 15 км тунел в интерес на швейцарска компания.

Възможно е тези решения на Сандов да бъдат обжалвани пред Върховният административен съд и той да ги отмени. Това може да отнеме време – ново забавяне с години и още жертви в тази най-смъртоносна отсечка от международен коридор в цяла Европа, където има хиляди ранени и стотици загинали.

Има и друга възможност – служебният министър Росица Атанасова Карамфилова-Благова да отмени съмнително изядените заповеди от Сандов.

Ако това не се случи, то перспективата е АМ Струма през Кресна да бъде завършена след 2030 г.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок от съобщаването му пред Върховен административен съд, по реда на Административно процесуалния кодекс. /news2

Б.р. Явно Борислав Сандов не може да излезе от амплоато си на екозащитник, какъвто се изявяваше преди да стане еко министър. Няма лошо, всеки се препитава както може. Но, ако с действията си такъв екозащитник, в качеството си на еко министър и то в оставка, стане причина страната ни да бъде принудена да връща над милиард и половина лева, при цялата ни беднотия, това вече е прекалено.