Румен Радев даде важни заръки на четвъртото служебно правителство

Румен Радев даде важни заръки на четвъртото служебно правителство

Основната цел на новоназначения служебен кабинет е справянето със завещаните тежки кризи от редовното правителство, управлявало в последната малко над половин година в редица сектори, както с и липсата на извършени реални реформи. Основен приоритет следва да бъде обаче най-вече това България да не бъде въвлечена във военен конфликт с оглед на ситуацията в Украйна и напрежението между Сърбия и Косово. Това бе основното в речта на президента Румен Радев, който на официална церемония на „Дондуков“ 2 вчера  представи новото, четвърто назначено от него, служебно правителство.

„На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета. Вие поемате отговорност за управлението на България в труден момент за страната ни – обществена умора от острото политическо представяне, вихрещи се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик“, определи основните предизвикателства пред служебните министри държавният глава.

Той подчерта, че не въвличането на страната ни във война обаче е най-важният от всички приоритети, подчерта той.

„Вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. В непосредствена близост до България бушува война, чиито последици се усещат пряко у нас и по света, напрежението на Балканите се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се въвлича страната ни в конфликти“, заяви Радев.

Според него, интересите на обикновения потребител пък трябва да са в основата на енергийната политика на държавата с оглед на глобалната енергийна криза, разразила се в последствие на войната. Същият следва да е подходът и при борбата с ръста от цените в последствие на въпросната криза.

Освен това, президентът набеляза и други цели пред новото служебно правителство – да се направи реална ревизия на проблемите, завещани още от кабинета на ГЕРБ – строителството на АМ „Хемус“, ремонтите на язовири и други съмнителни проекти. Следва да се разрази и сериозна законодателна дейност, като именно служебния кабинет следва да разработи проектозаконите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, въпреки липсата на работещ парламент. И не на последно място – трябва да се ускори процеса по интеграция на България в Шенгенското пространство, за да не остане страната ни в „периферията на Европа“.

Сред основните цели на служебния кабинет обезателно трябва да бъде и национално обединение, заръча президентът.  Според него, именно в това се е провалило редовното правителство. „Вярвам, че ще получите подкрепа от българското общество в тежки моменти, което иска да види управление, водено не от тясно партийни сметки, а обединено около обществения интерес. Двете служебни правителства от миналата година доказаха, че е възможно обединението на политици от различни хоризонти в името на България. Този модел не беше продължен от последвалото редовно правителство и това е една от причините за провали във външната и вътрешната политика.“

В заключение Румен Радев подчерта, че не следва да се очаква някой да даде 100 дни толеранс на новото управление.

Няколко основни приоритета очерта от своя страна служебният министър-председател Гълъб Донев. Това са:провеждането на честни избори, възстановяване на доверието между институциите, намиране на изход от всички кризи, обхванали държавата, сваляне на политическото напрежение, както и продължаването на работата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Той увери, че принципите, от които ще ръководят членовете на този кабинет ще са –  да спазват Конституцията и законите на Република България и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. „Не забравяйте тези думи! Те не са само протоколно изречение, не ги оставяйте в тази зала. Това е клетвата, с която ще носим отговорност за съдбините на Родината и на нашите сънародници“, обърна се към министрите си Донев.

Служебният премиер благодари на президента за гласуваното доверие. „Не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона. Президентът е гарант за премиера и министрите, на които дава своя кредит на доверие. Господин президент, благодаря за доверието, че ми поверихте управлението на държавата. Служебното правителство не е „Б“ отбор в управлението на държавата, това не е моя маркетингова приумица. Предстои встъпване в длъжност на 100-тното правителство на България“, заяви Гълъб Донев.