Пътуването до Турция само с лична карта, вече е факт за българите

Пътуването до Турция само с лична карта, вече е факт за българите

Съседна Турция вече пуска българските туристи с лични карти, а хората са нетърпеливи и искат да пътуват сега, защото се опасяват, че през есента може да ни затворят заради новата пандемична вълна. Това мнение споделиха туроператори. Те информираха, че Турция пуска от 29 юли  българските туристи с лични карти.

„Интересът е много голям и резервациите за август и септември нарастват след излизането на новината за премахването на задграничните паспорти“, коментират още родни туроператори.

Задграничните паспорти на българите не се изискват при транзитно преминаване или туристически посещения до 90 дни в Турция. БЛИЦ припомня, че указът на президента Реджеп Тайип Ердоган беше публикуван преди няколко дни, но не беше уточнено от кога влиза в сила. Според решението българите ще могат да влизат в страната само с лична карта.

Посещението на Одрин от българите започва да се увеличава през последните дни. Търговците, които поради липса на клиенти, стояха без работа през изминалите седмици, започнаха да си спомнят старите времена благодарение на активизирането на туристите след решението, посочва турската телевизия НТВ. Телевизионният канал отбелязва още, че по улиците на Одрин буквално „няма къде да се стъпи“ от хора, които покриват много от нуждите си в града – от храни до облекло, от домашни потреби до препарати за почистване.

Туристи от България споделят пред телевизията, че са много доволни от решението за пътувания без паспорти, а местни търговци изразяват задоволство от създалото се оживление.

„Сезонът е много силен за пътуванията на българите към Турция. За първи път не спират програмите за юли и август“, информират туроператорите. Те са на мнение, че   дори при по-високи цени, през юли и август се запазват резервациите. „Хората са нетърпеливи и искат да пътуват сега, защото се опасяват, че през есента може да ни затворят заради новата вълна“, смятат туроператорите..