Позиция на Българска браншова камара „Пътища“

Позиция на Българска браншова камара „Пътища“

Българска браншова камара „Пътища“ изпрати до медиите позицията си, относно неплатените пари за извършени дейности по пътната инфраструктура на страната. Предлагаме позицията без никаква  редакторска намеса.

„Държавата рекетира строителния бранш

   Държавата рекетира строителния бранш като повече от година отказва да разплати извършени дейности в сектора. Политиците в лицето на премиера Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев, заместника му Андрей Цеков и председателя на парламентарната комисия по регионално развитие Настимир Ананиев целят да погубят цял един сектор, заради некомпетентност. Българска браншова камара “Пътища” и Камарата на строителите в България няма да позволят да се стигне до там, категорични бяха представителите на двете браншови структури.

   Хиляди служители в цялата страна се включиха в Националния протест на отрасъла. Представителите на сектора бяха категорични, че сме свидетели на опити да се внушават неистини с политически цели. Решението дали има изрядни и неизрядни фирми е в ръцете на компетентните органи. Не приемаме да се издават политически присъди от представители на властта със съмнителна експертиза. Във връзка с обвиненията, че пътно-строителните фирми искат продължаване на договорите за поддържане и текущ ремонт, от ББК “Пътища” заявиха, че всички компании настояват държавата веднага да прекрати договорните им отношения и да проведе нови процедури. Животът и здравето на всички ползватели на пътната мрежа са най-важни, а управляващите с лека ръка ги пренебрегват. Това е недопустимо, категорични са строителите.

  От Камарата на строителите в България бяха категорични, че без навременни мерки за индексация и разплащания по всички проекти  в строителството, изпълнението им ще стане невъзможно и държавата ще загуби милиарди левове.

   След дадения брифинг в МС сегашното управление на държавата доказа че няма капацитет да реши създадените от него огромни проблеми в пътния бранш и бяга от отговорност, чрез лъжи и манипулации“.