12 заразени с COVID19 се лекуват в МБАЛ“Р. Ангелова“ в Перник за сега

12 заразени с COVID19 се лекуват в МБАЛ“Р. Ангелова“ в Перник за сега

12 заразени с коронавирус пациенти се лекуват в МБАЛ“Р. Ангелова“  в момента. При 11 от тях лечението преминава нормално, но при 1 пациент има усложнения и се е наложило да бъде преведен в отделението по Реанимация. Добрата новина е, че през изтеклото денонощие няма нито един пациент, който да е загубил битката с болестта. Това информира директорът на МБАЛ“Р. Ангелова“ д-р Анатоли Митов.

„Наблюдава се леко увеличение на заразените, което означава, че явно навлизаме в поредната, вече не ги броим, ковид вълна. За сега всички заболели от коронавирус са настанени в Инфекциозно отделение. За сега имаме само 1 свободно легло за пациент с ковид.

На въпроса- има ли готовност болницата да разкрие нови свободни легла за ковид болни, д-р Митов поясни: “Знаете, че нашата болница преодоля 5 ковид вълни и то при голямо натоварване и въпреки това нашият екип се справи. Все още са в сила указанията в отделенията да обособяваме сектори за ковид болни, при спазване на всички противоепидемични правила. Аз самият не знам как ще стане това- в едно отделение да се лекуват, например сърдечно болни и такива с коронавирус. Никой не може да ни обясни защо не можем да обособим, както преди това правехме, ковид отделение, в което да настаняваме само заразените с коронавирус и да осигурим всички противоепидемични мерки. Имам уверението на областния управител на Перник, че ще проведе разговори със здравното министерство, за да им обясни, че в нашата болница имаме достатъчно опит в преструктурирането на отделенията, съобразно необходимостта от свободни легла за лечение на болни с коронавирус. Това ще гарантира спазването на противоепидемичните мерки и ще гарантира качеството на здравното обслужване на болните.  Надявам се този въпрос да се реши по-бързо, за да гарантираме нормалното лечение на всички болни, които се намират в нашата болница. Добрата новина е, че разполагаме с всички необходими медикаменти, консумативи, лични предпазни средства и дезинфектанти.  Това, което ме тревожи е, че не мога да отговоря на нашите медици, които лекуват ковид болни, ще получават ли допълнителни средства за работа на първа линия или не. При положение, че сме близо до София, където заплатите са далеч по-високи, става все по-трудно да запазим лекарите, които в момента работят при нас. За сега болницата не може да задели такива средства, защото едва успяваме да покриваме драстично увеличените разходи за ток и вода. Наблюдава се увеличение и при не малко от медикаментите. Ние положихме много усилия да разчистим дълговете на болницата, трупани с години. Полагаме усилия да не допуснем трупането на нови, но не знам до кога ще успеем без помощ от държавата“, заяви д-р Митов.