Стартира жътвата на пшеницата в региона, а средният добив от декар е 350 килограма

Стартира жътвата на пшеницата в региона, а средният добив от декар е 350 килограма

Миналата седмица стартира жътвата на пшеницата в пернишко, информираха от Областна дирекция „Земеделие“. До момента от общо засетите в областта 14 3361 дка вече са реколтирани 627 дка.

Традиционно, в нашия регион жътвата започва около или малко след 15 юли,  първо в землището на община Радомир. Заради природоклиматичните особености на този район, житото първо узрява там.

До момента в община Радомир са ожънати 100 дка с жито. От тях са получени 300т продукция, при 300 кг среден добив от декар. За сега реколтата в радомирско е по-слаба от миналата година.

Стопаните от Брезник също започнаха да прибират урожая от пшеницата. Очевидно, те са създали по-добра организация на работа, тъй като вече са успели да реколтират 527 дка. От тях са получили 2108 т продукция, при 400 кг среден добив от декар, който до момента е най-висок в региона.

За сега средният добив от декар при пшеницата в пернишко е 350 кг.

Според агроспециалистите, времето в момента е много добро за жътва, но стопаните трябва да поддържат в много добро техническо състояние техниката си, за да не допуснат пожар в житните масиви, който в тези горещини бързо се разраства. Според тях, жътвата в нашия регион ще ускори темповете си, щом нашите комбайни се върнат от Добруджа, където първо започва прибирането на пшеницата.