Книга за леката атлетика в Перник дариха на Архива

Книга за леката атлетика в Перник дариха на Архива

Държавен архив – Перник получи като дарение за научната си библиотека книгата „ История на леката атлетика в Перник”. Дарението направиха авторите Асен и Боряна Кукушеви, а личен индивидуален екземпляр с автограф получи всеки един от служителите на Държавен архив – Перник, съобщиха от институцията.

„Тази книга е за леката атлетика – царицата на спортовете и хората, които са попаднали в плен на нейната магнетична сила. От страниците ѝ ще разберете имената и постиженията на малки и големи шампиони от Перник и състезаващи се за Перник.

Ще се докоснете до факти, значими за времето и оставащи с години. Ще се потопите в събития и лични истории, разказани от първо лице. Тази книга е плод на многогодишен труд, на срещи с познати и непознати герои от стадиони и писти. Тя е алманах от спомени, разтворени стари албуми и история, която иска да бъде съхранена“- пишат авторите.

Книгата е плод на дългогодишен събирателски труд на Асен Кукушев и Боряна Балабанова-Кукушева, които също са свързани със спорта. От началото на 90-те години на миналия век двамата започват да издирват бивши треньори и състезатели, които са свързани с леката атлетика в Перник и региона. При срещите си двамата автори на книгата записват интервюта и издирват снимки, които да включат в изданието. Използвани са снимки от фонда на Държавен архив-Перник, Регионален исторически музей-Перник и от личните архиви на над 20 души, свързани с Царицата на спортовете, както се нарича леката атлетика.

Интересен факт е, че леката атлетика се заражда в Перник още през 1918 година – няколко години преди да се наложи в България. Интересното е, че в книгата има интервюта не само със светилата на леката атлетика в Перник, но и в България. Това са Петър Спасов, Андрей Лазов, Христо Ракелов – първият участник в Балканиада за Перник, националния отбор.

Първото лекоатлетическо състезание е проведено през 1918 година в Перник. Това е с няколко години преди официалното раждане на леката атлетика в България.