Губернаторът участва в работна среща с колеги от страната

Губернаторът участва в работна среща с колеги от страната

Областният управител Кирил Стоев участва в работна среща с областни и заместник областни управители от страната, която беше домакинствана от Областна администрация – Шумен.

Целта на тези превърнали се в регулярни вече срещи е да се работи заедно по приоритети за решаване на проблеми на администрацията и на важни въпроси за всяка от областите в страната.

По време на разговорите бе поставен фокус на политиките по отношение на развитие на туризма, около която се обедининиха губернаторите от цялата страна. Непосредствено след срещата е подготвено писмо, което ще бъде изпратено на Министерството на туризма от всички областни управители, което касае възможностите за прилагане на конкретни политики от страна на областните управители за подкрепа на туризма и местните регионални дейности в тази сфера.

На срещата са обсъдени и конкретни предложения, които ще бъдат отправени към Министерски съвет и до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, касаещи възможността областните администрации да кандидатстват по различни програми и проекти, тъй като тези възможности в последните години все повече се били орязани. Областните управители излязоха с единна позиция в това отношение, като споделиха, че занапред това може да бъде реален инструмент, който може да се ползва за финансиране реализацията на определени политики на регионално ниво в най-различни сфери, включително в сферата на енергийната ефективност, на адекватното управление на държавната собственост, на образованието и културата.

На срещата са обсъдени конкретни възможности и прилагане на един и същ модел в отделните области за информиране и подпомагане на дейността на училищата и детските градини. 

Областният управител на област Перник Кирил Стоев изрази подкрепа от името на областните управители на инициативата на областния управител на Шумен за подобряване на пътната инфраструктура в региона. Стоев заяви, че това е една основна тема засегната и в неговата работа като областен управител на Перник. Няма как да говорим за пътна безопасност, без това да не преминава и през подобряване на пътната инфраструктура, заяви още Стоев.