Пожарникарите от Брезник почетоха Свети пророк Илия

Пожарникарите от Брезник почетоха Свети пророк Илия

Служители на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” в Брезник посрещнаха колеги от целия регион вчера за храмовия празник на параклис “Свети Пророк Илия”, който се намира в двора на брезнишката противопожарна команда. Той е един от малкото в страната, които се намират на територията на звено към Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

Служителите в противопожарната служба в Брезник раздадоха сготвените от тях два курбана – един с месо и един с боб, а от стоте литра вкусотии имаше за всеки, уважил празника, съобщиха от РС „Пожарна безопасност и защита на населението“. Инициативата е посветена на Свети пророк Илия – покровител на огъня и гръмотевиците и закрилник на огнеборците. Отслужен бе тържествен водосвет в параклиса в двора на пожарната.

Светата обител е построена през 2002 г. с наричане да спре бушуващите преди това чести пожари в района. Тогава храмът е бил третият в страната, издигнат в противопожарна служба. Огнеборците разказват, че след изграждане на параклиса инцидентите намалели. Затова вече 20 години принасят дар на своя покровител е раздават курбана на хората, дошли да уважат празника. Сред гостите бяха директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Николай Николов, директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник комисар Борис Борисов, заместник-кметът на община Брезник Иван Бъчваров, кметът на община Земен Димитър Сотиров и настоящи и бивши служители на противопожарните звена в региона. Домакините посрещнаха гостите и с подредени шатри, маси, пейки, столове, скара и охлаждащи напитки.