Тази седмица ни предстои жега и риск от пожари, а в края се очакват 40 градуса

Тази седмица ни предстои жега и риск от пожари, а в края се очакват 40 градуса

Предстои продължителен период с особено горещо и преобладаващо сухо време с риск от пожари. До средата на седмицата жегата все още няма да е толкова голяма.

Във вторник температурите през деня ще са в интервала от 27 до 32 градуса.  Ще бъде слънчево, но ветровито в районите на изток

От сряда нататък ядрото горещ африкански въздух, затоплило Западна и Централна Европа, ще се настани и на Балканите, съобщава синоптикът на NOVA Николай Василковски.

През втората половина на тази седмица дневните температури ще се повишават и в много традиционно топли точки на страната термометрите ще докоснат, а тук-там и ще надминат 40 градуса.

До края на месеца времето ще остане горещо с дневни температури над 30 градуса, а в традиционно топлите райони – над 35 градуса. Около 25-26 юли ще има нахлуване на малко по-хладен въздух и условия за краткотрайни следобедни гръмотевични бури.

Заради високите температури и липсата на валежи, в следващите дни опасността от възпламеняване на пожари от всякакъв характер е голяма. Влагата в горите и по полетата ще намалява и всяка неразумна игра с огъня на открито ще създава риск от бедствие.

За първите дни на тази седмица рискът от разпалване на горски и полски пожари е най-висок в Кресненското дефиле, в централните части на Дунавската равнина и в Югоизточна България. С напредването на сухия период областите в червено ще се увеличават.