Днес президентът Румен Радев връчва третия мандат

Днес президентът Румен Радев връчва третия мандат

Президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент на парламентарната група на „БСП за България“. Това съобщиха от президентството.

Връчването на мандата ще стане на 18 юли, понеделник, в 17.00 часа на „Дондуков“ 2.

От БСП ще има седем дни да посочат премиер, а след това още седмица, за да посочи и министрите. След това предложеният кабинет ще бъде гласуван в НС. Ако това гласуване не е успешно, следва назначаване на служебен кабинет и отиване на избори, най-вероятно в началото на октомври.

„Основното ни предимство е, че запазихме добрия тон с колегите. Няма да говорим с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”, каза Явор Божанков от БСП пред NOVA.

Така  се очаква разговорите да започнат с „Продължаваме Промяната”, „Има такъв народ” и „Демократична България”. Но от БСП заявиха, че държат на своите министри.

„Дойде новина, че България е първа в ръста на индустрията. Поставихме на нашите министри добра оценка. Аз не виждам пропуск в тяхната работа”, заяви Божанков. 

И БСП обаче са на мнение, че на премиерското място трябва да застане човек от „Продължаваме Промяната”.

„Нормално е министър-председателят да е от най-голямата група”, заяви Божанков.

На това мнение са и ИТН, и ДБ.

„Минчев ще бъде име на масата, но може би ще има и други. Името на Лорер не е за подценяване, той има по-голям опит и знание”, заяви Ива Митева от ИТН.

„Премиерът може да е от всяка една от формациите, но най-логично е да е от най големите”, според Владислав Панев от ДБ.

От ГЕРБ са на мнение, че 3 опит ще е успешен, но смятат, че освен за премиерския пост,  ПП ще опитат до последно да извиват ръце и за други назначения.

„Малко странно е БСП да се опитва да прави правителство. Но те са зависими от ПП, всички го казват. Така че правителството евентуално ще го прави ПП, а другите три партии – БСП, ДБ и ИТН, ще играят подгряваща роля и ще се съгласяват”, смята Радомир Чолаков от ГЕРБ.

И още – кабинет, но не с натиск отвън и без ГЕРБ във формулата, категорични са формациите.

„Нямам представа, аз не съм виждал, но има такова желание в ГЕРБ, те се самопредлагат. Търгува Борисов с депутати, иска да се реабилитира под знамето на Евроатлантически ценности”, каза Божанков.