Кметът Владимиров: 18 юли е дата, която не трябва да се забравя

Кметът Владимиров: 18 юли е дата, която не трябва да се забравя

185 години от рождението на Васил Левски беше отбелязано днес в Перник. От 11.00 часа пред паметника на Апостола в центъра на града бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. В тържествената церемония взе участие и Духовият оркестър при Общински комплекс Дворец на културата.

„18 юли е дата, която не трябва да се забравя. Рождението на Апостола Левски. 185 години неговата звезда ярко свети в небосклона на българската съдба.

В душата на всеки българин Левски е оставил усет за трайност и величие. В робското време той слезе в низините на народния живот, защото там го чакаха  хиляди. Апостолската му мисия по българската земя няма равна на себе си.  Със своето присъствие той начерта изгаряща следа в историята. Левски не  доживя революцията, на която бе посветил живота си, но извърши по-невъзможната  революция – тази в човешките души. Още приживе се превръща в история, в легенда,  в символ. Неговият път е пример за вяра и посока към жадуваната свобода. Всички знайни и незнайни герои на Априлската епопея и Освободителната война  са духовни  наследници на демократичните му идеали.

И днес Апостола продължава да ни говори, да ни заклева, да ни освобождава от собствените ни преразсъдъци. И ако още чувстваме тежестта на българската си  принадлежност, то е, защото Левски живее във всеки от нас! „ каза в своето вълнуващо обръщение към перничани кметът на общината Станислав Владимиров.