Временното кръгово при „Шахтьор“ ще е постоянно

Временното кръгово при „Шахтьор“ ще е постоянно

Временното кръгово съоръжение, което беше изградено на една от най-натоварените пътни точки в Перник – при болница „Свети Георги“, по-известна като кръстовище „Шахтьор“, ще стане постоянно.

Припомняме, че на 17 май кръстовището на улиците „Св.св. Кирил и Методий“, „Г.С. Раковски“ и „Батак“ бе временно преобразувано в кръстовище с кръгово движение чрез подвижни елементи. Целта бе да бъде установена ефективността му и да се преценят евентуални неудобства. Повече от месец шофьори и пешеходци имаха възможност да тестват нововъведението.

През първите няколко дни е имало известно объркване, но постепенно нещата са си дошли на мястото. Въпрос на толерантност и въпрос за познаване на правилника е кръстовището да изпълнява по най-добрия начин предназначението си, твърдят от общинската администрация. Въпреки това становищата са разнопосочни. Повечето от шофьорите са категорични, че е по-добре на това място да се изгради модерно кръгово. Други пък твърдят, че нововъдението ще създаде проблеми за автобуси, камиони и микробуси, които трудно вземали завоя заради малкото място. Някои от пешеходците също се чувстват несигурни при пресичане и препочитат да бъде върната светофарната уредба.

От общината обаче отстояват позицията, че този тип организация на движението е по-подходяща. Затова е предвиден и ремонт на улицата от кръговото до Изчислителния център, където се предвижда ремонт на шосето и на тротоарите, където те са компрометирани.

Скоро ще започне изграждането на кръгово и на другото натоварено кръстовище на „Иван Пашов“.