Перник е сред 10-те области, които са в жълто на COVID картата на България!

Перник е сред 10-те области, които са в жълто на COVID картата на България!

10 области на страната вече са в жълтата зона с над 100 на 100 хиляди заразени с COVID-19 на двуседмична база. Това са Бургас, Варна, Враца, Добрич, Перник, Пловдив, Разград, София, София-град и Ямбол. Заболеваемостта в София е най-висока – 228.23 на 100 хиляди заразени.

Страната е в ниво 2 по този показател, като двуседмичната заболеваемост във вторник достигна 128.84 на 100 хиляди души.

Промяна има и в картата на епидемичната обстановка по региони. След като западният регион 1 влезе в зеления първи етап, 5-дневната прогноза показва, че в него се очаква да влязат и регион 3 и регион 5. Те обхващат областите Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Сливен, Бургас, Ямбол и Стара Загора.

I  етап от Плана за развитие на пандемията предвижда разширяване на обхвата на обекти и дейности, спрямо които са въведени противоепидемични мерки, контролиране спазването на мерки, създаване на организация за контрол и наблюдение на мерките. В сферата на образованието също са заложени конкретни COVID мерки: Изследване за COVID-19 с бързи антигенни тестове веднъж седмично на учениците и на педагогическия и непедагогическия персонал. Преустановява се провеждането на организирани дейности с ученици, включващи посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.