Национален фолклорен събор – конкурс на сватбената обредност в село Пещера

Национален фолклорен събор – конкурс на сватбената обредност в село Пещера

VII-ми Национален фолклорен събор – конкурс на сватбената обредност ще се проведе на 16 и 17 юли на откритата сцена в центъра на село Пещера. Негови организатори са Община Земен, НЧ „Крюгер Николов- 1922г.”- село Пещера, община Земен и РЕКИЦ „Читалища” град Перник.

630 участници от Софийско, Пазарджишко, Кюстендилско, Благоевградско и Пернишко ще се включат в събора, като ще представят песни, танци и обреди свързани с традиционната българска сватба.

Гостите на проявата ще видят разнообразни сватбарски носии, ще чуят неподправен сватбарски словесен фолклор, ще станат свидетели на ритуали.

За първи път ще бъде показан обичаят „Разливане на котлите в понеделник на мегдана“ от групата в панагюрското село Бъта. В него главни действащи лица са снахата и свекървата.

По време на събора ще бъдат отбелязан и 100 годишният юбилей на НЧ“Крюгер Николов-1922″. Специални гости на събитието ще са популярната народната певица Димана Боянова и Фолклорен ансамбъл „Бобов дол“ при Народно читалище „Миньор – 2006“, гр. Бобов дол.

Фолклорният събор конкурс на сватбената обредност в с.Пещера води началото си от 2010 г., като целта му е да се издирят,съхранят и популяризират позабравените сватбени обичаи и традиции от миналото.На събора участниците показват песни, танци и обреди свързани с традиционната българска сватба.