Невероятно, но факт! Детско отделение в МБАЛ“Р. Ангелова“ в Перник отново е пред затваряне

Невероятно, но факт! Детско отделение в МБАЛ“Р. Ангелова“ в Перник отново е пред затваряне

Седем са пациентите, заразени с коронавирус, които в момента се лекуват в МБАЛ“Р. Ангелова“ в Перник. За сега не се наблюдава някакво чувствително увеличение на заразените, което да налага предприемането на сериозни мерки за осигуряването на свободни легла, защото за момента има достатъчно. Това информира директорът на болницата д-р Анатоли Митов.

Според него, сериозният проблем, пред който отново е поставена болницата, е оцеляването на Детско отделение. „Един от четирите детски лекари, които работят в отделението си подаде предизвестие за напускане, за което ще уведомя и РЗИ. Аз напълно разбирам причините за това решение. В изминалата събота, дежурните лекари в отделението са прегледали 33 деца. Причината е, че в неотложния кабинет не е имало никакъв дежурен лекар през деня, а в повечето случаи, дежурният в този кабинет не е педиатър и препраща децата в нашето отделение. Продължава практиката в почивните дни и по празниците в неотложния кабинет да няма дежурен педиатър и всички деца от Перник и областта се поемат от нашето Детско отделение. Причината е, че няма нормативен документ, който да регламентира задължително даване на дежурства в този кабинет от педиатри. При това положение, опасността на 23 септември да затвори Детско отделение в пернишката болница, става напълно реална, за жалост, въпреки  усилията, които полагам“, заяви д-р Митов.

На въпроса- избра ли нов председател на борда на директорите, провелото се в края на миналата седмица общо събрание, д-р Митов поясни, че държавата, като притежател на най-голям процент от акциите на здравното заведение, се е въздържала от решение. Поради това досегашният председател на съвета на директорите остава на длъжността си.

Това решение на държавата, като основен акционер, буди недоумение, имайки предвид, че досегашният председател на съвета на директорите е в конфликт на интереси. По неофициална информация, от Министерството на здравеопазването са го посъветвали да не подписва документи. Тогава възниква резонно въпросът- защо е оставен на тази длъжност, след като на практика няма да върши нищо, само, за да взема пари ли?!