Изложбата „Съкровищата на държавните архиви” подредена в пернишкия архив

Изложбата „Съкровищата на държавните архиви” подредена в пернишкия архив

Експонираната в зала „Държавен архив – Перник“ изложба „Съкровищата на държавните архиви“ ще остане на вниманието на всеки, решил да я разгледа, до края на лятото.

Експозицията включва изображения на особено ценни и уникални документи от националноосвободителните борби и изграждането на българската държавност, съхранявани в системата на държавните архиви в България.

Попгладичовият препис на „История Славянобългарска“ от 1809 г., решението на Първото велико народно събрание за избиране на Александър Батенберг за княз на България, Търновската конституция, Сребърната конституция от 1911 г. и Държавния печат от 1879 г. са сред документите , показани в изложбата.

Сред дигитализираните документи може да се види масонското свидетелство на Захари Стоянов от 1880 г., издадено от Върховния съвет на Обединената източна португалска ложа, съхранявано днес в Държавен архив – Русе.

Държавен архив – Шумен пази групова снимка на Алеко Константинов сред официални лица, направена няколко часа преди убийството му на 11 май 1897 г.

Снимка на колоездача Антон Иванов Джамбазов, българин от град Щип, пропътувал за 17 дни разстоянието от София до Париж (2500 км.) по случай Всемирното изложение през 1900 г., е притежание на Държавен архив – Хасково.

На таблата могат да се видят и снимки и писма на Васил Левски и Стефан Стамболов, части от дневника на Ботевата чета и на четата на Панайот Хитов. Могат да се видят Диарбекирските спомени на поп Минчо Кръстев, писма от Гоце Делчев до съратници. Освен това в българските държавни архиви се съхраняват и много султански фермани за строежи на храмове, семейни книги, църкови регистри, стари богослужебни книги и множество снимки и илюстративни материали на Захари Стоянов, Георги С. Раковски, Любен Каравелов, Гоце Делчев.