Много концерти обещават през лятото оркестрите при Двореца на културата

Много концерти обещават през лятото оркестрите при Двореца на културата

„Музикална мозайка от България“ са наречени образователните концерти на оркестрите при Двореца на културата, които те представят пред перничани. Инициативата е част от лятната програма на Двореца, като събитията се финансират от общинския фонд „Култура“.

Хора и песни от всички фолклорни области представи Народният оркестър. Оркестрантите разказаха на перничани и показаха типичните за българския фолклор инструменти: кавал, гайда, гъдулка, тамбура, тъпан.

Народният оркестър съществува от 1959 година. Тук са свирили големите майстори като кавалджията Цветко Благоев и гъдуларят Атанас Вълчев. Сега ръководител на състава е гайдарят Венцислав Андонов.

Какво е цугтромбон, валдхорна, ксилофон, маримба, научиха любознателни перничани от образователния концерт на Камерен оркестър „Орфей“. Формацията е на 47 години. За своята концертна дейност  “Орфей” е носител на престижни отличия в България и чужбина, като още през 1976 г. той е получил диплом на международния конкурс за оркестри на името на Херберт фон Караян в Берлин. Диригент на оркестъра е маестро Райчо Христов.

На 14 юли предстои образователният концерт на Духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов. Изявата ще се реализира с партньорството на фолклорно-танцова формация „Асти Денс“ и вокално студио към ансамбъла за народни песни и танци „Граовска младост“.

Началото на духовата музика в Перник е поставено през 1902 година от „Мини Перник”. Чешки и български капелмайстори изградили уникален за времето си състав, който станал основа за музикалната традиция в града. Духовият оркестър е устоял на времето благодарение на публиката и нейната потребност от музиката, създавана от формацията.

Досега образователните концерти на оркестрите бяха предназначени предимно за малките перничани и се осъществяват в училищата. Сега тези концерти обхващат по- широка аудитория.