Кирил Стоев: Област Перник има потенциал да бъде модерен индустриален център на България

Кирил Стоев: Област Перник има потенциал да бъде модерен индустриален център на България

По покана на „AQ Електрик“ областният управител Кирил Стоев се срещна с ръководството на фирмата. По време на разговора стана ясно, че предприятието има нови инвестиционни намерения на територията на областта, които смята да реализира до края на годината. Заводът в Радомир, с мажоритарен собственик AQ Group, ще инвестира в закупуването на имот в Перник. Планът е да изгради фабрика за електро-оборудване за възобновяеми енергийни източници и така да стимулира допълнително бизнеса си в страната.

„Районът е изключително благоприятен за инвестиции с големи мащаби и в качеството ми на областен управител подкрепям развитието на икономиката, създаването на нови работни места и изграждането на високотехнологични производства, които ще съдействат за благоприятното развитие, както на бизнес климата, така и на пазара на труда“, заяви Стоев. И добави, че освен всички предимства, област Перник се намира и на важни транспортни коридори, а близостта до столицата може да има своите предимства в това отношение. На срещата губернаторът сподели за разговори с Агенцията по инвестиции, с които предстои да изготвят общ пакет, който да бъде своеобразна презентация за бъдещи големи инвеститори. По този начин, можем да съдействаме за партньорски взаимоотношения между големи компании, които имат сходни и взаимно допълващи се производства и наистина да се превърнем в един модерен индустриален център в България.

По време на посещението си в предприятието Стоев се запозна с пълната гама от производството, като посети цеховете, които в момента произвеждат табла за железопътния транспорт (Метро Стокхолм, Хамбург междуградски линии), за големи световни гиганти в автомобилостроенето, табла за корабно приложение, които спомагат за пречистване на водата. Изпълнителният директор на AQ Електрик, показа и най-новите високотехнологични складове, които са на 53 нива. В предприятието в Радомир работят 850 служители, а намеренията са още от есента работодателят да назначи още 150 служители в Перник, с които да стартира производството за новите поръчки, за които има сключени договори.