Започна жътвата на есенниците в пернишко

Започна жътвата на есенниците в пернишко

Започна жътвата на есенния ечемик в пернишко. Това информираха от Областна дирекция „Земеделие“. От засетите с тази култура в региона общо 763 дка, до сега е прибрана реколтата от 195 дка. От тях са получени 690 т продукция, което означава 3538 кг от ха.

Най-много площи с ечемик са ожънати в община Брезник- 115 дка, при среден добив от 3 540 кг от ха. Следват земеделците от община Радомир, които са реколтирали вече 80 дка, при среден добив от декар 3511 кг от ха. За сега добивите са по-високи от миналогодишните.

Успоредно с есенния ечемик стопаните от региона започнаха да жънат и рапицата. Прави впечатление, че в последните 2-3 години голяма част от  земеделските производители от областта се отказаха да сеят тази култура. Затова към момента в региона са засети едва 429.6 дка. От тях вече са ожънати 50 дка, от които са получени 2000 кг от ха.

Падналите в края на миналата седмица валежи, малко ще забавят жътвата. Според агроспециалистите, жътвата на ечемика и рапицата в региона стартираха в най-благоприятните агротехнически срокове.