Изключителен интерес към колоквиума в Църногорския манастир

Изключителен интерес към колоквиума в Църногорския манастир

Трапезарията на Църногорския манастир се оказа тясна, за да побере всички гости, дошли да участват в колоквиума на тема „Пътят към Храма“ – нормативни и практически възможности за създаване на туристическа дестинация „Краищенско Светогорие“. На събитието присъстваха западно и средноевропейски митрополит Антоний, Пламен Славов – съветник на президента на Република България Румен Радев, н. пр. Желко Йович – посланик на Р. Сърбия в България, заместник-министърът на туризма – Мариела Модева, народните представители Кирил Ананиев, Зорница Стратиева и Александър Несторов, ръководството на Държавен фонд „Земеделие“ , областният управител на област Кюстендил Катя Димитрова представители на посолството на Р. Гърция в България, представители на държавни териториални структури в региона, кметове на общини и населени места, представители на духовенството, КРИБ-Перник, Обединени животновъди в България, Център за развитие и устойчиви общности, фондация „Дигитален Перник 2030“.

Модератор на събитието бе Весела Барбукова, председател на УС на НПО „Краищенско Светогорие“, която представи кратък филм за организацията, как се е зародила идеята за създаването й и какви са резултатите, които са постигнати до момента.

За последните 7 години в общините Земен, Брезник и Трън са възстановени, реновирани или изцяло построени 9 манастира и 7 църкви. „В момента сме на следващата стъпка, и именно затова сме тук днес, вдъхновени от филма „Покаяние“ на Тенгиз Абуладзе и емблематичната реплика от него „За какво е път, който не води към храма?“, колоквиумът има своите съвсем практически цели – да фокусира вниманието върху нормативните възможности за създаване на туристическа дестинация „Краищенско Светогорие“, с акцент върху инфраструктурата и комуникациите в региона“, сподели Барбукова.

Символичният домакин на събитието, игумена на Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“, архимандрид Никанор, благодари на присъстващите и приветства с благодарност областният управител Кирил Стоев за прекрасно отношение към Българската църква и енергията и ангажираността му към развитието на региона.

Западно и средноевропейски митрополит Антоний също приветства гостите на събитието и изрази своето възхищение от всичко постигнато до момента по отношение на съхраняване на вярата и създаване на условия за поклонически туризъм в област Перник.

Кулминацията на програмата бе солов концерт на световноизвестния диригент, композитор и музикант Маестро Мартин Пантелеев. Изненада за гостите бе аранжимент на „Хубава си моя, горо“, която зазвуча в дверите на манастира и развълнува всички гости.

Събитието предхожда Църногорския събор „В сърцето на Граово“, който тази година ще се проведе на 16 и 17 юли на манастирските ливади и всички гости от близо и далеч са добре дошли.