Риболовец затъна в тинята на язовир „Пчелина”, спасиха го приятели!

Риболовец затъна в тинята на язовир „Пчелина”, спасиха го приятели!

Риболовец от Радомир затънал в тинята на язовир „Пчелина“, в залива Радибош, съобщават от Централната рибно-опазваща организация в Перник (ЦРОО).

Мъжът успял да улови 2,920 килограмов шаран, вързал го през хрилете с канап за един папур и навлязъл навътре във водата, почти до нивото на раменете си. Но на връщане затънал в тинята и се наложило приятелите му бързо да го изваждат.

На гледката се натъкнал служител на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), който бил скрит зад храстите до риболовния лагер.

Бреговете на язовира са окупирани от риболовци, твърдят от ЦРОО. По информация на членове на рибно-опазващата организация, за жалост все още има недобросъвестни риболовци, които крият риби по храсти и багажници.

По информация от ИАРА, от откриване на риболовния сезон, до сега,  на язовир „Пчелина“ са съставени девет акта по Закона за рибарство и аквакултури. Пет от тях са за прибрана риба. Язовирът е на режим „хвани- пусни“ и риболовците са задължени да връщат обратно във водата уловената риба. Два акта са съставени за нощен риболов и по един – за прекомерен брой въдици и за улов без билет.

ИАРА и доброволците от ЦРОО извършват всекидневни проверки, уточняват от организацията.