Голям църковен празник в Перник

Голям църковен празник в Перник

С празнична литургия в храм „Св. Иван Рилски“, отслужена от Белоградчишкия епископ Поликарп, игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор и духовници от Пернишко, последвана от литийно шествие от храма до паметника на светеца пред Двореца на културата, бе отбелязан празника по случай Възвръщането на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец от Търново в Рилската обител.  В края на богослужението епископ Поликарп отправи послание към миряните в храма да си спомнят  завета на св. Иван Рилски и като се ползват духовно от него, да възрастват като достойни православни християни. „Нека смирението на св. Йоан Рилски, неговата кротост, неговото въздържание, неговата благодетелност да затуптят в нашето сърце и да ни направят достойни Божи чеда“, каза още викарият на патриарх Неофит.  В празничния ден бе ръкоположен и нов свещеник – отец Герасим, който е  жител на Перник.

Пред паметника на закрилника на Перник бе отслужен и водосвет, а талантите от вокалното студио на АНПТ „Граовска младост“ с ръководител Силвия Симеонова и Фолклорна формация „Кракра“ при читалище „Пробуда“ в кв. Бела вода, поздравиха перничани с прекрасните си изпълнения. Епископ Поликарп връчи благодарствени грамоти от името на Негово Светейшество патриарх Неофит на АНПТ „Граовска Младост“ и ръководителите на ансамбъла Венцислав Андонов, Тодор Тодоров и Силвия Симеонова и на духовия оркестър при Двореца на културата с диригент Трифон Трифонов за участието им в различни мероприятия, организирани от църквата.

Скромният отшелник от Рила планина живял през X век, по времето на св. благоверни цар Петър. Още приживе наричали Йоан земен ангел и небесен жител. Заради голямата му вяра и духовност Бог му дал дарбата да помага на хората и да върши чудеса. Според народното житие на светеца той е живял и в района на днешен Перник. На 18 август 946 година св. Йоан напуснал този свят, а 34 години след успението си той се явил на сън на своите ученици и им заповядал да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец. Там мощите на светеца били пазени в продължение на два века. През 1195 година цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново.

През 1496 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир. Тогава мощите преминават и през Перник, чийто покровител е светецът.

Св. Иван Рилски е смятан за духовен покровител на Перник и на миньорите. Според народното житие на светеца, той е живял и в района на днешен Перник. Много местни легенди разказват за отшелника от Рила и за неговите чудеса. През 2009 година частица от мощите му бе пренесена в Перник от Рилския манастир и се съхранява в храма, носещ неговото име.