Без въглища през лятото, съвсем скоро, обещават от „Топлофикация Перник“!

Без въглища през лятото, съвсем скоро, обещават от „Топлофикация Перник“!

Инж. Чавдар Стойнев, директор на „Топлофикация Перник“, пред Днес и утре

-Инж. Стойнев, на „Топлофикация Перник“ предстои енергийна трансформация-замяна на въглищата с по-екологични алтернативи, кога напълно ще бъда премахнати въглищата като гориво?

– Този въпрос е много важен, но, за съжаление, поради войната в Украйна все повече европейски държави увеличават производството на енергия от въглища в краткосрочен план и не се знае дали продължителността на войната няма да забави процеса на пълното им премахване. Дори Германия- първенеца в енергийния преход на Европа, подновява работа на централи на въглища. За момента желаният сценарий поне за България е прекратяване на изгарянето на въглищата в периода 2026 – 2030 година.

– „Топлофикация Перник“ ще се справи ли с този срок?

-„Топлофикация Перник“ е изключително напред с плановете за преустановяване на изгарянето на въглища. До няколко месеца ще преустановим напълно използването на въглища извън отоплителния сезон. Работим и по намаляване и пълно премахване на въглищата в отоплителния сезон.

-Как ще се реализира този проект?

– От 2 години работим по внедряването в експлоатация на газови когенератори. Съвсем скоро те ще заработят и реално ще произвеждаме необходимото през летните месеци количество енергия, каквото в момента се генерира от въглища. Планът ни е да инвестираме в още когенератори и постепенно да намаляваме количеството на използваните въглища и в отоплителния сезон. За момента сме закупили още 2 броя, които предстои да бъдат инсталирани.

– В момента водородът е водещ в Европа за заместването на въглищата., имате ли намерение да го внедрявате?

-Работното гориво на нашите когенератори е природен газ, но избрахме точно тези, защото съществува и възможност основното гориво да се миксира с водород и така да се произвежда още по-зелена енергия.

-Как ще стане възможно?

-За да се подсигури допълнително топлинният товар за нуждите на абонатите, се разглеждат варианти за микс от природен газ и водород, захранване от собствен соларен парк.

-Има ли къде да бъде изграден такъв парк на територията на „Топлофикация Перник“?

-Да, вариант за изграждане на соларно стопанство за производство на топлина и създаване на възможност за съхранение съществува на терен от 800 декара, който предстои да бъде рекултивиран.

-Най-наболялата тема в Перник е остарялата топлопреносна мрежа. Има ли как вариант тя да се обнови?

-Планираме текущата топлинна мрежа, състояща се от 130 км тръби да бъде модернизирана. В момента Топлофикация Перник притежава 196 MW инсталирана топлинна мощност и има важно социално значение, защото осигуряваме отопление на 20 000 домакинства. Централното парно е 2 пъти по-евтино от отоплението на ток.

Около 60 000 перничани разчитат на централното отопление и сме решени да извървим енергийния преход, за да не ги оставяме без най-евтината опция за отопление!