Стотици талантливи деца събра в Дрен „Слънце иде…“

Стотици талантливи деца събра в Дрен „Слънце иде…“

По традиция в края на месец юни в китното радомирско село Дрен се провежда Националният детски фолклорен фестивал с международно участие „Слънце иде…“ Фестивалът се организира от Министерството на културата, Община Радомир, кметството и читалището в село Дрен и е под патронажа на кмета на Радомир Пламен Алексиев.

Тазгодишното издание се проведе на 24 и 25 юни. Фестивалът е с конкурсен характер. В надпреварата взеха участие 800 деца – певци, танцьори, музиканти, разказвачи. Те се състезавха в две възрастови групи и две категории – автентичен и обработен фолклор.

Началото на детския фестивал „Слънце иде…“ в.Дрен е поставено през 2001 година със спечелен проект по програма на Национален Фонд „Култура“. От 2007 година фестът е с международно участие.

Областният управител Кирил Стоев, който получи от кмета на общината Пламен Алексиев почетната значка на град Радомир

непосредствено преди националния детски фолклорен фестивал „Слънце иде“, поздрави участниците и гостите на прекрасното събитие. „За тези две десетилетия фестивалът се превърна в едно от онези културни събития в региона, които заемат централно място в календара. Изразявам дълбокото си уважение към всеотдайния Ви труд и към талантът, който предстои да ни представите“, заяви Стоев по време на откриването на събитието. Той добави, че творческото въображение и вдъхновение на децата и младите изпълнители допринасят за онази неповторимост, която носи със себе си фестивалът „Слънце иде“.

Целите и задачите, които си поставят организаторите на събитието са да се стимулира дейността на културните институти при работата им с детски фолклорни състави, да събуди интереса на младите хора към издирване, изучаване и популяризиране на фолклорното ни наследство и да възпитава любов към фолклорното ни изкуство и предоставя възможност на младите хора да бъдат негови разпространители.

От читалището в Дрен казват, че празникът, в който се превръща „Слнъце иде“ е прекрасен,  защото той събира много слънчеви деца, които са изключително талантливи, много професионално подготвени, които с много радост и желание вскяка година идват в Дрен и правят всичко възможно, за да присъстват.

В предходни години във фестивала са участвали деца от Турция, Гърция, Сърбия, Македония, Полша. Тази година нямаше гости от чужбина.