Натоварват купувачи на имоти „на зелено“ с такси

Натоварват купувачи на имоти „на зелено“ с такси

При покупка на имот „на зелено“ в затворен комплекс купувачите да имат предварителна информация от инвеститора колко ще струват месечните разходи за поддръжката му, предлагат от Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) с промени в ресорен закон. Това каза в интервю за БТА председателят на НСНИ Добромир Ганев.

 Един от примерите за постоянни конфликти по темата с месечните такси е в затворените комплекси по морето. Проблемът там е сложен. Има взаимни обвинения между двете страни, като със сигурност вината за създалата се ситуация е двустранна, коментира проблема със събираемостта на таксите Ганев.

Той посочи, че в този казус би трябвало и държавата да се намеси чрез промени в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), с което ще се даде възможност за урегулиране на тези взаимоотношения. Руските граждани започнаха да купуват жилища активно в затворените комплекси по българското Черноморие още от 2012-2013 г., напомни Ганев.

Национално сдружение „Недвижими имоти“ предлага с промени в Закона за управлението на етажната собственост да се предвиди възможност, когато се строи „на зелено“, инвеститорът да има задължението да информира купувачите какво би струвало управлението на сградата в бъдещ период и дори при подписване на предварителния договор за покупка да се подписва и договор за управление на комплекса.

Целта е бъдещият собственик на апартамент да е наясно с бъдещите си финансови задължения, свързани с месечните такси, като по този начин ще може да вземе информирано решение при покупката на имота.

Цените на жилищата запазват темповете си на растеж до края на годината

 Доклад на международна консултантска компания отчита, че през първото тримесечие на тази година има малко над 10 на сто ръст на цените на жилищата в над 50 държави и се прогнозира забавяне на растежа тази година. Подобни са цифрите и за България, като има вероятност и у нас да се запази това нарастване до края на годината, коментира Ганев.

Въпреки предвижданите промени в политиката на Европейската централна банка за увеличаване на лихвите, както и очакванията по отношение на решения на БНБ, свързани с изискването на резервите на банките, допълни той. В момента значим мотив за българските граждани да влагат своите спестявания в недвижими имоти е свързан с инфлационните процеси, допълни Ганев.

 В София половината от сделките с недвижими имоти за първото тримесечие са се случили с ипотечно финансиране, а за останалите градове, сред които Варна, Бургас, Пловдив, процентът е по-малък – средно около 32 на сто, коментира Ганев и акцентира, че в по-голямата си част сделките се осъществяват чрез спестявания или със средства от продажба на други активи.

 Ганев напомни, че независимо от започналата в края на февруари война в Украйна броят на сключените сделки за първото тримесечие на 2022 г. е с 10 на сто по-голям спрямо от период на миналата година. Първото тримесечие на годината е било най-силно за последните 13 години спрямо същите периоди назад, а за някои градове като Несебър ръстът е 105 процента, във Варна – 35 процента.