Читалище „Съзнание” чества 100- годишен юбилей

Читалище „Съзнание” чества 100- годишен юбилей

Стогодишен юбилей отбеляза читалище „Съзнание – 1922“. Честването бе под надслов „Сто години огънят продължава да гори“. По повод юбилея бе открита изложба от пленера „Съзнание“, който се проведе в манастир „Св. Лука“ в кюстендилското село Граница. Експозицията съдържа 44 творби на 22 автори.

Читалището е било създадено на доброволни начала от 22 жители на тогавашното село Мошино, сега квартал на Перник. За кратко е била преименувано в „Розова долина“, но от 1936 г. върнало отново името си „Съзнание – 1922“. Запазен е печатът от 1922 г., който се ползва и днес.

Сега читалището има над 150 членове. Разполага със зала с 248 места, която е най-голямата в района, значителен библиотечен фонд, богата колекция от картини на художници. Читалището има две танцови формации – „По мошински“ и „Байрактаре“, също и кръжок „Сръчни ръце“, дискусионно студио „Родолюбие“, шах клуб, школи по китара, цигулка и солфеж, по изобразително изкуство, клубове на читателя и на художника.

Към институцията функционира галерия „Марин Гогев“. Тя е място за изложби, литературни вечери, концерти и други културни изяви.