Празничен концерт за 1 юли и света литургия в храм „Св. Иван Рилски“

Празничен концерт за 1 юли и света литургия в храм „Св. Иван Рилски“

Концертът на Илия Луков и таланти от Перник ще бъде част от празничната програма на 1 юли, когато Църквата празнува едно от значимите събития в нашата духовна история – връщането на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец от Търново в Рилската обител. Събитието ще започне в 19:00 ч. в петъчния ден пред Двореца на културата. По случай празника в храм „Св. Иван Рилски“ в Перник, Белоградчишкият епископ Поликарп, и духовници от Пернишко ще отслужат света литургия, която ще започне малко след 9:00 ч. В 11:00 ч. ще бъде проведено литийно шествие от храма до паметника на светеца пред Двореца на културата, където ще бъде направен и водосвет.

Скромният отшелник от Рила планина живял през X век, по времето на св. благоверни цар Петър. Още приживе наричали Йоан земен ангел и небесен жител. Заради голямата му вяра и духовност Бог му дал дарбата да помага на хората и да върши чудеса. Според народното житие на светеца той е живял и в района на днешен Перник. На 18 август 946 година св. Йоан напуснал този свят, а 34 години след успението си той се явил на сън на своите ученици и им заповядал да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец. Там мощите на светеца били пазени в продължение на два века. През 1195 година цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново.

През 1496 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир. Тогава мощите преминават и през Перник, чийто покровител е светецът.