Намалява броят на ухапаните от кърлежи в региона, но все още е висок

Намалява броят на ухапаните от кърлежи в региона, но все още е висок

На 254 повиквания са се отзовали през изминалата седмица екипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник, което е с 40 повече от предходната. Във филиалите на ЦСМП в региона през седмицата са извършени 249 амбулаторни прегледа, което е с 41 повече от предходната.

Линейките на спешния център са транспортирали миналата седмица 102-ма пациенти, което е с 21 повече в сравнение с предходната. От тях  5 са били със съмнение за коронавирус, като диагнозата е била потвърдена само при 2-ма от тях.  Регистрираните през седмицата болни от коронавирус, във филиалите на ЦСМП, са били  33-ма, което е с 12  по-малко от предходната седмица.  През изминалата седмица екипите на ЦСМП -Перник са посетили две ПТП- по едно в Перник и Радомир.  Не е констатиран нито един фалшив сигнал на телефон 112. Това информира директорът на ЦСМП- д-р Валери Симеонов.

„Радващо е, че намалява броят на ухапаните от кърлежи жители на региона, които са потърсили съдействие във филиалите на ЦСМП. През изминалата седмица броят на ухапаните е 531 което е с 11 по-малко от предходната. Тревожен е фактът, че отново най-много са ухапаните на територията на община Брезник-30. Затова апелирам към онези, които предприемат разходки на открито, да бъдат подходящо облечени, за да се предпазят от ухапване от кърлежи. Това се отнася най-вече за възрастните и хронично болните хора и децата. Навлизаме в периода на летните отпуски при нас и желаещите да си вземат отпуск се увеличават сериозно. Това ни създава малко притеснения при изготвянето на графиците за дежурства, но не ни е за пръв път и ще се справим. Във вторник платихме заплатите на персонала. Изплатихме и полагащите за май средства за работа на първа линия с коронавирус, макар че все още не са ни преведени от здравното министерство. Направихме го, за да подпомогнем финансово онези, които излизат в годишен отпуск и се надяваме министерството да ни преведе полагащите ни се средства. Искам по този начин да мотивирам екипа да работи още по-добре и с желание и със съзнанието, че трудът им е оценен“, заяви д-р Симеонов.