Ваксина не го лови: Плъзна нов вариант на COVID-19, по-заразен от всички предходни

Ваксина не го лови: Плъзна нов вариант на COVID-19, по-заразен от всички предходни

Новите инфекции с коронавирус в Германия в момента се удвояват всяка седмица. Подобно бясно нарастване на заразите не е имало досега. Защо епидемията не спира дори през лятото и кои са новите опасности?

Новият подвариант на Омикрон BA.5. се разпространява все по-бързо, а броят на заразените в Германия напоследък се удвоява всяка седмица. Според Института „Роберт Кох“ въпросният вариант причинява вече около десет процента от всички нови инфекции. Добрата новина е, че инфекциите протичат относително леко и ситуацията засега не е излязла извън контрол. Лошата е, че актуалният вариант е много по-заразен от предишните.

Специалните ваксини се бавят

Експертите предупреждават, че през лятото, когато коронавирусът обикновено се разпространява по-бавно, този път е възможно да бъдат регистрирани необичайно много заразени. Най-застрашени са по-възрастните хора и тези с отслабена имунна система. От Института „Роберт Кох“ препоръчват бустерна доза с ваксина – по възможност пригодена към новите варианти. Такава обаче все още не се предлага. Подобна ваксина се очаква най-рано през септември 2022 година.

Германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах заяви, че лятната вълна от коронавирус вече е реалност. Според него ситуацията се усложнява от това, че предпазните мерки са отменени, а новият вариант на вируса се предава по-лесно.

Какво показват новите изследвания?

Прекаралите инфекция с Омикрон изглежда все пак не са защитени от новите подтипове. Първоначалните данни показват, че хора, които в началото на годината са се заразили с варианта на Omikron BA.1, сега отново могат да се заразят с BA.4 или BA.5. Ако инфектирането е станало не твърде отдавна, защитата е по-голяма, тъй като броят на антителата все още не е спаднал много. Но с течение на времето, придобитият имунитет все пак намалява.

Защо инфекциите в момента растат силно, независимо че е лято?

„Това се дължи на факта, че в момента масово се разпространява Омикрон вариантът BA.5, а той е по-силно заразен от всички други варианти преди него и може да се разпространи дори при неблагоприятните за вируса условия през лятото“, казва епидемиологът Тимо Улрихс от Висшето училище по хуманитарни науки „Аккон“ в Берлин.

Освен това BA.5 успешно заобикаля имунната защита на организма – дори на хора, които вече са влизали в контакт с варианти на Омикрон. Включително и изцяло ваксинирани не са защитени от зараза с новия подтип. А това означава, че огромен брой хора могат се превърнат в разпространители на вируса.

Ще има ли въвеждане на нови мерки?

В Германия отново се води дебат за известни ограничителни мерки, които доведоха до недоволство и протести при предишни вълни. Експерти съветват маските да се носят в затворени помещения и в обществения транспорт./ Marica.bg