Над 400 участници сe изявиха на фестивала „Видовденчета“ в Брезник!

Над 400 участници сe изявиха на фестивала „Видовденчета“ в Брезник!

При отлична организация премина третото издание на фестивала за детско творчество “Видовденчета” в лесопарк “Бърдото” над Брезник, въпреки че в ранния следобед дъждът се опита да внесе малко смут сред участниците, но не успя.

Наистина над 400 бяха заявките за участие в програмата на фестивала, който се очертаваше да продължи над 5 часа.

Доста дълъг се оказа списъкът на участниците, който едва ли ще успея да изброя. Сред тях бяха: народен хор „Българските гласове“ към музикална школа „Българските гласове“ в град Перник; детско танцово студио „Хорце“ към 125-то средно училище „Боян Пенев“ в град София; група „Детелина“ към столичната детска градина № 49 „Радост“; двете възрастови групи на танцов състав „Граовчета” към брезнишкото сдружение “БрезиЯна”; балет „Миронова“ – школите към народно читалище „Напредък-1895“ в град Радомир и читалището в Брезник; вокално студио „Граовска младост“ към Двореца на културата в Перник; детско-юношески фолклорен ансамбъл „Чудно оро“ и школа по изкуствата „Талант“ към Общински младежки дом-Перник и пернишкото сдружение “Дай бабо огънче“; танцов клуб „Пряпорец“ от град София; Яна Кирилова към народно читалище „Иво войвода-1928“ в село Долна Секирна; певческа група към средно училище „ Свети Свети Кирил и Методий“ в град Радомир; Калоян Илиев от сериала „Татковци“ и вокална група „Палави ноти“ към народно читалище „Христо Ботев-1934“ в град Божурище; студио „Театър и традиции“ и група за народни танци „Хорце“ от град София; клуб „Ритъм“ към брезнишкото средно училище “Васил Левски” и много други.

Настроението на всички присъстващи на фестивала беше невероятно.

Присъстващите на фестивала с интерес разгледаха растението Вида.

Организаторите се бяха погрижили автомобили да не припарят до лятната сцена на Бърдото, за да могат децата спокойно да опитат уменията си в различните ателиета за занаяти. Желаещите да посетят фестивала и се насладят на изявите на участниците, можеха да се възползват от микробусите, които бяха на разположение от църквата „Св. Петка“ към парка Бърдото.

По нищо не личеше, че прогнозите на синоптиците за дъжд, ще се сбъднат. Но в ранния следобед дъждът все пак се прояви. Оказа се, че подаръците, които организаторите бяха подготвили за всеки участник във фестивала- чадърчета брандирани с логото на фестивала, се оказаха много ценни. За щастие дъждът премина и не се наложи преместване в Спортната зала.

Основното финансиране на фестивала бе осигурено по договора между Община Брезник и фирма „Асарел Инвестмънт“, който тази година се сключи за пети пореден път. Със средства от този договор се финансират много културни и образователни прояви на територията на община Брезник. Община Брезник също е оказала финансова подкрепа. НЧ “Просвещение“, пък, осигури озвучаването и украсата. Настоятелството на средно училище „В. Левски“, по чиято инициатива се провежда този фестивал, също подпомогна финансово фестивала със средства, набрани от  свои спонсори.

 За всички участници беше подсигурена суха храна и минерална вода.