Над 400 желаещи са заявили участие във фестивала „Видовденчета“ в Брезник!

Над 400 желаещи са заявили участие във фестивала „Видовденчета“ в Брезник!

В събота- 18.06.2022 г. в местността „Бърдото“ над Брезник, ще се проведе третото издание на фестивала на детското творчество- „Видовденчета“. Той се проведе миналата година, но през 2020 г не се проведе, заради пандемията от коронавирус. Според заместник-кмета на Община Брезник Мария Добревска, миналата година имало малко резерви от страна на участниците, заради COVID19 пандемията, която все още върлуваше.

„Радостното е, че тази година имаме много заявки за участие с над 400 деца. Това е фестивал, който се организира от настоятелството на средно училище „Васил Левски“. Фестивалът включва всякакъв вид детско творчество, а не само фолклор. На място ще бъдат поставени шатри и ще се организират ателиета по различни видове изкуство. Например: рисуване върху стъкло, грънчарство, плетива, апликации. Предоставяме възможност на място децата да се опитат да направят нещо сами. Във фестивала са представени различни видове изкуство: класически балет, спортни демонстрации от рода на карате, борба и други. Радващото за нас е, че фестивалът става любим и за много деца от други области и градове. Имаме заявено участие както от област Перник, така и от Софийска. Патрон на това издание на фестивала са Ива и Ева Валентинови, които очакваме да дойдат. Според предварителната програма, разработена на базата на заявките за участие, тя ще продължи около 6 часа. Ако фестивалът започне както е обявено- в 10.00ч., ще продължи до 16.00ч.“, поясни Добревска.

На въпроса- с чия финансова подкрепа се провежда фестивалът, Мария Добревска поясни: “Основното финансиране се осигурява по договора между Община Брезник и фирма „Асарел Инвестмънт“, който се сключва за пета поредна година. Знаете, че обявихме възможност за кандидатстване с различни проекти по този договор. Един от тези проекти е за фестивала „Видовденчета“. Община Брезник също подпомага финансово организацията на фестивала. Освен това,  НЧ “Просвещение“ осигурява озвучаването и украсата. И, разбира се, настоятелството на средно училище „В. Левски“ също подпомогна финансово фестивала със средства, набрани от  свои спонсори“.

Фестивалът  „Видовденчета“ няма конкурсен характер. Добревска увери, обаче, че организаторите са подготвили награди за всички участници в него, както миналата година. За всеки е осигурена суха храна и вода.

На самия фестивал няма да бъдат допуснати търговци със свои сергии, за да не се попречи на децата да имат възможността да отидат до занаятчийските работилници и да опитат да направят нещо със своите ръце.

На въпроса- каква е организацията по придвижването на гостите до мястото на провеждането на фестивала, Мария Добревска поясни: “При църквата „Св. Петка“, на площада, сме организирали два микробуса. От 9.30 ч най-късно ще започне извозването на участници и гости до местността „Бърдото“. Полицията ще ни осигури съдействие. Една патрулка ще стои на острия завой, при т.нар. осмица. Целта е да не спираме желаещите да посетят ресторанта и хижата, които също ще работят. Но тези, които са решили да отидат по пътя до сцената, ще бъдат спирани и ще се наложи да отидат или към ресторанта, или да се върнат в центъра на града.

На въпроса- ако времето се окаже дъждовно, има ли резервен вариант, Мария Добревска поясни: “Това вече обсъдихме с настоятелството. При евентуален проливен дъжд, всичко ще се премести в Спортната зала на стадиона, тъй като големия салон на читалището ни е в ремонт“.